Ne, nu žinoma, geresnis įrodymas yra tas kur paminėta "dešimt įsakymų". Kaip galima būti tokiam paviršutiniškam?VYTS wrote:Tradiciniai dešimt įsakymų nieko bendro su plokštėmis neturi, jie buvo pasakyti žodžiu keliolika skyrių ankščiau nei Mozė parsinešė pirmas plokštes.Apokalipsis wrote:Tikrieji Dešimt Dievo įsakymų yra Išėjimo 20 skyriuje. Čia tik aprašoma kas buvo po to, kai pirmosios plokštės sudaužytos ir kas pridėta prie anų įsakymų.
Nes pagal Bibliją Mozė nerašė Dekalogo - jį užrašė pats Dievas.
Iš 34,1 Viešpats tarė Mozei: 'Išsikirsk dvi akmenines plokštes. Aš jose įrašysiu žodžius, kurie buvo sudaužytose plokštėse.
Aiškiau turbūt parašyti nebeįmanoma:
Iš 20 skyriuje aprašoma ką girdėjo visi ir kas užrašyta ant plokščių.Įst 5,2 Viešpats, mūsų Dievas, padarė su mumis sandorą Horebe.
Įst 5,3 Ne su mūsų tėvais padarė Jis sandorą, bet su mumis, kurie šiandien esame gyvi.
Įst 5,4 Viešpats kalbėjo su jumis veidas į veidą ant kalno iš ugnies.
Įst 5,5 Tada aš buvau tarpininkas tarp Dievo ir jūsų, paskelbiau jums Jo žodžius, nes jūs bijojote ugnies ir nėjote ant kalno.
Įst 5,6 Jis tarė: 'Aš esu Viešpats, tavo Dievas, kuris tave išvedžiau iš Egipto žemės, iš vergijos namų.
Įst 5,7 Neturėk kitų dievų šalia manęs.
Įst 5,8 Nedaryk sau jokio drožinio nė jokio atvaizdo to, kas yra aukštai danguje, žemai žemėje ar po žeme vandenyje.
Įst 5,9 Nesilenk prieš juos ir netarnauk jiems. Nes Aš, Viešpats, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, baudžiąs vaikus už tėvų kaltes iki trečios ir ketvirtos kartos tų, kurie manęs nekenčia,
Įst 5,10 bet rodąs gailestingumą iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų.
Įst 5,11 Netark Viešpaties, savo Dievo, vardo be reikalo, nes Viešpats nepaliks be kaltės to, kuris be reikalo Jo vardą mini.
Įst 5,12 Sabato dieną švęsk, kaip Viešpats, tavo Dievas, įsakė.
Įst 5,13 Šešias dienas dirbk visus savo darbus,
Įst 5,14 o septintoji diena yra sabatas Viešpačiui, tavo Dievui. Tą dieną nedirbk jokio darbo nei tu, nei tavo sūnus, nei duktė, nei tarnas, nei tarnaitė, nei tavo jautis, nei asilas, nei joks tavo gyvulys, nei ateivis, kuris yra tavo namuose, kad tavo tarnas ir tarnaitė pailsėtų taip pat, kaip ir tu.
Įst 5,15 Atsimink, kad ir pats buvai vergas Egipte ir iš ten tave išvedė Viešpats, tavo Dievas, galinga ranka. Todėl Jis tau įsakė švęsti sabato dieną.
Įst 5,16 Gerbk savo tėvą ir motiną, kaip Viešpats, tavo Dievas, įsakė, kad ilgai gyventum ir tau gerai sektųsi žemėje, kurią Viešpats, tavo Dievas, tau duoda.
Įst 5,17 Nežudyk.
Įst 5,18 Nesvetimauk.
Įst 5,19 Nevok.
Įst 5,20 Neliudyk neteisingai prieš savo artimą.
Įst 5,21 Negeisk savo artimo žmonos nei namų, nei lauko, nei tarno, nei tarnaitės, nei jaučio, nei asilo: nieko, kas yra tavo artimo'.
Įst 5,22 Šituos žodžius Viešpats kalbėjo jums visiems iš ugnies, debesies ir tamsybės garsiai ir, užrašęs tai dviejose akmeninėse plokštėse, jas padavė man.