Joe Folley iš Unsolicited advice kanalo pabandė nušviesti kai kuriuos skirtumus tarp specifiniuose burbuluose išpopuliarėjusio "broicism" (influencerių kalbų apie kai kuriuos su stoicizmu siejamus veikėjus, kai kurias jo idėjas ar pan.) ir paties stoicizmo "frameworko":
How Influencers Hijacked Stoicism (and what they got wrong)
Geriausi filosofai
Buvo prieš metus-kitus šioks toks stoicizmo renesansas populiarioje filosofijoje, bet manęs jis neužkabino. Kažkaip steriloka ten viskas pas juos ir nepakankamai gilu - bent jau mano skoniui.Svetimas wrote: ↑2025-06-07 12:13Joe Folley iš Unsolicited advice kanalo pabandė nušviesti kai kuriuos skirtumus tarp specifiniuose burbuluose išpopuliarėjusio "broicism" (influencerių kalbų apie kai kuriuos su stoicizmu siejamus veikėjus, kai kurias jo idėjas ar pan.) ir paties stoicizmo "frameworko":
How Influencers Hijacked Stoicism (and what they got wrong)
Man tam tikri idėjų raidos ir istoriniai dalykai įdomūs. Šiuo aspektu man kol kas ir nereikia gylio.
Pavyzdžiui, panašiai kaip man įdomūs "Line Feed (LF)" ir "Carriage Return (CR)" simbolių istoriniai atsiradimai/panaudojimai kompiuterijos ir technologijų evoliucijoje.
Beje, kad jau kitur tema apie skirtingas OS platformas buvo paliesta, ar būtų kažkuo keistas ir įdomus klausimas kad tarp įvairių kultūrų/subkultūrų žmonių visuomenėse raidos ir kokių nors Linux distribucijų raidos galbūt yra kažkokių panašumų?
Pavyzdžiui, panašiai kaip man įdomūs "Line Feed (LF)" ir "Carriage Return (CR)" simbolių istoriniai atsiradimai/panaudojimai kompiuterijos ir technologijų evoliucijoje.
Beje, kad jau kitur tema apie skirtingas OS platformas buvo paliesta, ar būtų kažkuo keistas ir įdomus klausimas kad tarp įvairių kultūrų/subkultūrų žmonių visuomenėse raidos ir kokių nors Linux distribucijų raidos galbūt yra kažkokių panašumų?
- shitpickle
- naujokas
Tikrai taip. Skaitant jį tarsi norisi idealizuoti trobelę miške, bet tai nėra nei prieinama daugumai žmonių, nei garantuoja ilgą ir laimingą gyvenimą. Asmeniškai, manau, kad prasmingiau Thoreau interpretuoti šiuolaikiškai, dalykams, kurie gali būti supaprastinti šiandien. Tarkime, nesivaikyti kažkokių madų, nešvaistyti pinigų kavai mieste, nestatyti savivertės ant turimo automobilio, atlipti nuo socialinės medijos, etc. Yra daug vietų, kur paprastesnis gyvenimas yra įmanomas šiandien. Žinoa, galima ir persikelti į trobelę miške, bet tai yra daugiau laikina prabanga, nei nuolatinis gyvenimo būdas. Tačiau ko mes ieškome toje trobelėje miške? Lažinčiausi, kad ramybės ir paprastumo. Tai galima susikurti ir netampant izoliuotu nuo visuomenės. Kitas dalykas - ne visi ir nori pabėgti nuo šurmulio ir streso. Yra žmonių, kurie neironiškai mėgsta visa tai, kuo ko kiti bėga į trobeles. Tad tikriausiai esminė pamoka yra išsirinkti, nuo ko nori pabėgti ar ką nori pašalinti iš stresorių ir tai padaryti, netampant atsiskyrėliu duobėje girioje.Svetimas wrote: ↑2025-06-01 10:51Dėl 3-ojo pagalvojau, kad prijautėjai kai kurioms jo idėjoms nelabai susimąsto ties mintimi, kad gan smarkiai nuo seno atėję gan įprasti ūkių vedimo būdai (žemdirbystėje, pramonėje ir pan.) ar supratimas apie juos, galbūt jau nebedera taip gerai su šiais laikais ir dabartiniu milžinišku žmonių kiekiu planetoje ir turimais resursais.3. Henris Deividas Thoreau. [...]
Šitoje vietoje beskaitydamas gal net ir ne visai į temą asociatyviai prisiminiau savotišką biasą:Asmeniškai, manau, kad prasmingiau Thoreau interpretuoti šiuolaikiškai, dalykams, kurie gali būti supaprastinti šiandien. Tarkime, nesivaikyti kažkokių madų, nešvaistyti pinigų kavai mieste, nestatyti savivertės ant turimo automobilio, atlipti nuo socialinės medijos, etc. Yra daug vietų, kur paprastesnis gyvenimas yra įmanomas šiandien.[...]
People add by default even when subtraction makes more sense[...]
Turiu su antra puse savotišką beveik ritualą neretą savaitgalį nueiti į miestą atsigerti kavos ar pan. Tai, sakyčiau, tie pinigai "kavai" patirties prasme kaip tik atsiperka.
Man kiek keistas kitas dalykas. Kai dalis žmonių (neskurdžiai gyvenančių) pakankamai smarkiai taupo įvairiems smulkiems neva "nepraktiškiems", tačiau tam tikrą teigiamą patirtį teikiantiems dalykams. Tačiau lygiagrečiai kiek atvirkščiai netaupiai žiūri ir palyginti lengvai permoka/išlaidauja, kuomet perka kokius stambesnius ir nemažas sumas kainuojančius pirkinius: automobilius ar pan. Pvz., koks spontaniškas blogiau pasvertas stambus pirkinys gali kelis šimtus kokių "kavos" puodukų kainuoti, kuriuos iki to laiko bandė sau taupyti ir ribojo.