Vidurio amžiaus krizė

Ramesnės ir draugiškesnės diskusijos be politikos. Mažiau apie politines pažiūras, vertybes ar pan. bei labiau kurstomos smalsumo sau įdomia tema.
Post Reply
Vilius
emeritas

2025-07-24 10:44

Seianus wrote:
2025-07-24 07:42
Bet ir negailestingas dalykas ta midlife crisis :(
Jau kelintą kartą užsimeni apie vidurio amžiaus krizę, tai sakau sukursiu atskirą temą. Juo labiau, kad apie 100% forumo demografijos yra kaip tik šiame amžiaus tarpsnyje, tai gal ir kitiems tai bus aktualu.

Tai žodžiu kas ta krizė yra, kuo ji pasireiškia, ar patys jaučiate kažkokias permainas artėdami prie 50-mečio, ir t.t.
Vilius
emeritas

2025-07-24 11:00

Iš savo pusės tai tikrai pradėjau žymiai labiau rūpintis savo sveikata, mityba, truputį pasportuoju. Bet čia labiau ne dėl "jaunystės susigrąžinimo" - o dėl to, kad pradėjau aiškiai matyti, kas atsitiks su mano kūnu, jei viso to nedarysiu. At this point, mano vieninteliai pasirinkimai yra arba daryti reguliarias mankštas ir atidžiai žiūrėti ką ir kada valgau - nu arba gerti vaistus nuo nugaros skausmo, skrandžio sutrikimų, ir kitų negalavimų. Tai kol dar galiu, aš bandau rinktis pirmą variantą.

O motociklą aš nusipirkau kai dar buvau kažkur 3N amžiaus gale, ir jo modelis tikrai nėra toks, kurį vyrai renkasi kai nori kažką kompensuoti. Tai vargu ar čia susiję su vidurio amžiaus krize..
Last edited by Vilius on 2025-07-24 12:19, edited 1 time in total.
Vilius
emeritas

2025-07-24 11:13

Wikipedia: Midlife crisis (sunumeravau aš) wrote:Individuals experiencing a mid-life crisis may feel:

(1) a deep sense of remorse for goals that have not been accomplished
(2) a fear of humiliation among more successful colleagues
(3) longing to achieve a feeling of youthfulness
(4) need to spend more time alone or with certain peers
(5) a heightened sense of their sexuality or lack of it
(6) boredom, confusion, resentment or anger due to their discontent with their marital, work, health, economic, or social status
(7) ambition to right the missteps they feel they have taken early in life
(1) Na, skepforumo adminu jau pabuvau - tai kokių čia tikslų dar gali, žmogau, turėti gyvenime :)

(2) Ai ne. Kaip tik iš vyresnio žmogaus perspektyvos pradedu matyti, kokie tušti ir beprasmiai yra kai kurių žmonių bandymai vaikytis "karjeros". Ir kaip brangiai jie už tai sumoka.

(3) Nope. Niekada nebuvau labai jaunatviškas ir jaunystėje. Kaip tik dabar pradeda atrodyti, kad mano fizinis amžius pradeda artėti prie vidinio kalendoriaus (visada save identifikavau kaip 59-ių metų diedą :)).

(4) Visada mėgau ir norėjau būti vienas. Niekas čia nepasikeitė.

(5) Nu čia jau ne jūsų reikalas ;)

(6) Kai kuriuos iš tų dalykų jaučiau ir anksčiau. Vieni gal sustiprėjo, kiti susilpnėjo.. Ir ten tų požymių tiek daug, kad visi žmonės galėtų sau bent kelis iš jų priskirti - nepriklausomai nuo amžiaus.

(7) Aišku, daug ką dabar daryčiau kitaip, nes tiesiog esu žymiai labiau patyręs ir tikiuosi kiek protingesnis, nei kažkada buvau. Bet tikrai neturiu jokių ambicijų ar iliuzijų dėl praeities ištaisymo..

Tai žodžiu, likau neįtikintas ir dėl paties reiškinio tikrumo, ir dėl savi-diagnozės.
Svetimas
senbuvis

2025-07-28 20:55

Keliuose šaltiniuose buvau susidūręs su pakankamai pagrįsta info, kad kai kuriose kultūrose "mid-life crisis" specifiniu (ir pakankamai nesenai sugalvotu) terminu vadinamas dalykas neva kaip ir nelabai fiksuojamas, pastebimas. Pvz., tose kultūrose, kur su žmogaus amžiumi iš esmės paprastai bendrai statistiškai auga/didėja/stiprėja (arba bent jau nemažėja) ir jo socialinis statusas tos atitinkamos kultūros visuomenėje.
Vilius
emeritas

2025-07-28 21:50

Svetimas wrote:
2025-07-28 20:55
Pvz., tose kultūrose, kur su žmogaus amžiumi iš esmės paprastai bendrai statistiškai auga/didėja/stiprėja (arba bent jau nemažėja) ir jo socialinis statusas tos atitinkamos kultūros visuomenėje.
Kažin, ar mūsų vakarietiškoje kultūroje vyrai su amžiumi įgauna kažkokį "statusą".. Net pats tas žodis kažkokiais toksiškais lobsteriais atsiduoda :D
Vilius
emeritas

2025-08-23 14:13

Ale pastebėjau, kad man algoritmai pradėjo mėtyti reklamas susijusias su plikimu ir 40+ "slaptų" pažinčių appsais..
Svetimas
senbuvis

2025-08-28 20:50

Vilius wrote:
2025-07-24 11:00
Iš savo pusės tai tikrai pradėjau žymiai labiau rūpintis savo sveikata, mityba, truputį pasportuoju.
Šiek tiek lengvai patrolinsiu kaip lietuvį:
KARDIOLOGAS: Kas ATIMA 10 metų gyvenimo, +52% MIRŠTA nuo šito, Kaip gyventi ilgiausiai | TG091
Svetimas
senbuvis

2025-09-06 14:21

Vilius wrote:
2025-07-24 10:44
[...]ar patys jaučiate kažkokias permainas artėdami prie 50-mečio, ir t.t.
Pradėjau paskutiniu metu labiau ir dažniau visokius asmeninius reikalus ar šiaip savo mintis/pastebėjimus elektroniniu formatu užsirašinėti. Ne vien tik darbiniuose dalykuose. Matyt galbūt su amžiumi man jau kažkiek pradeda operatyvinės atminties trūkti.

Ir labiau vienoje tik sau prieinamoje vietoje per savo įvairius elektroninius įrenginius. Nes prieš tai nors ir nedaug vienur ar kitur kažką sau pasirašydavau, pasižymėdavau, bet tie užrašai neretai per įvairias vietas išsiblaškę būdavo ir neišvengiamai kur nors karts nuo karto pasimesdavo.
Vilius
emeritas

2025-09-06 16:16

Svetimas wrote:
2025-09-06 14:21
Pradėjau paskutiniu metu labiau ir dažniau visokius asmeninius reikalus ar šiaip savo mintis/pastebėjimus elektroniniu formatu užsirašinėti.
Geras šitas. Aš irgi su metais susikūriau gana įspūdingą asmeninių užrašų biurokratiją. Tik pas mane ji daugiau nuotraukų, balso įrašų ir popierinių špargalkių formoje - apart programavimo, darbinių reikalų ir Jūsų linksminimo, nemėgstu rašyti kompiuteriu (ir juo labiau telefonu).
Svetimas
senbuvis

2025-09-06 20:52

Vilius wrote:
2025-09-06 16:16
[...]popierinių špargalkių formoje[...]
Va, va. Man irgi anksčiau daug labiau patikdavo (galbūt iš įpročio) kažką sudėtingesnio kokiam sąsiuvinyje ar pan. žymėtis ar užsirašinėti (daugiau dėl darbinių reikalų). Elektroniniam formate valdyti savo užrašus patogiau (ir tikiuosi patogiau man ir toliau bus) ar susirasti ko prireikia. Tik gal kiek sunkiau elektroniniam formate, jei užrašai keliose skirtingose vietose, pasidaryti nedideles revizijas ir persirūšiuoti/persitvarkyti ar prasitrinti iš bendros masės tai, kas greičiausiai jau nebeaktualu ar nebereikalinga.

Plius kai kokioje planšetėje ar telefone užrašai bus, gal bus daugiau progų ir į juos tankiau pažiūrėti šalia kitų dalykų.
Post Reply