Tepaluotos rankos

Lengvi randominiai paplepėjimai apie gyvenimą
Lionginas2
pradedantis

2026-10-07 15:23

Vilius wrote: ↑
2026-10-07 12:49
Lionginas2 wrote: ↑
2026-10-07 08:33
Naktinių vilkų motoklubo entuziastai pakrikštijo Mėnulį, kad jis taptų labiau ortodoksiškas ir artimesnis rusiškoms vertybėms.
Tai žodžiu neįstengei įminti mano mįslės, ir nusprendei eiti lengvuoju keliu.. Liurbis :)
"Neįstengiau" čia netinkamas žodis. "Nesistengiau" tiksliau aprašo situaciją.
Svetimas
senbuvis

2026-10-07 19:43

2026-10-07 12:50
Svetimas wrote: ↑
2026-10-04 12:29
Suradau, man rodos, tavo pirminį literatūrinį referencą. :) Šiaip dėkui už pasižaidimą.
Į sveikatą. Tai koks tavo atsakymas?
Angliškame tavo literatūrinio referenco pavadinime yra žodis "Art". :)
Nori, Viliau, ir iš manęs kokio literatūrinio referenco? Gerai supratau? :)

Hmm... Kokį paveiksliuką kol kas pritingiu sugeneruoti.
Buvau nesenai pasidalinęs muzikine/filmo asociacija iš savo pasiskaitymų apie baikerių subkultūrą. Tai tuomet pabandyk spėti, su kokiu kiek šviesesniu paauglystėje mano skaitytu daugeliui žinomu romanu man susiasocijavo minėtas filmas. To romano pabaigoje pagrindinis veikėjas suprato, kad šiek tiek perlenkė lazdą.

Kartu ir tu, Viliau, man rodos, perlenki, gan keistai bandydamas savo komentarais Lionginą "sivilizuoti". :) (Čia jau visai kitas gan žinomas literatūrinis referencas iš vaikystės laikų).
Vilius
emeritas

2026-10-08 11:56

Angliškame tavo literatūrinio referenco pavadinime yra žodis "Art". :)
Yra, yra. Viena geriausių knygų apie motociklus (kuri iš tiesų visai nėra apie motociklus).

O "kreivumas" ateina iš to, kad autorius teigia, jog jo alter-ego personažo vardas Phaedrus graikų kalboje reiškia "vilkas" - ir gana nemažą dalį savo knygos stato ant su tuo susijusių metaforų ir simbolizmo.. Bet iš tikrųjų tie žodžiai visai nėra susiję - geriausiu atveju yra kažkokių netiesioginių ryšių antikinėje literatūroje ir filosofijoje. Na, bet Pirsig ir pats pripažino šitą klaidą, tai gal galima tiesiog nurašyti meniniam polėkiui or something.
Buvau nesenai pasidalinęs muzikine/filmo asociacija iš savo pasiskaitymų apie baikerių subkultūrą. Tai tuomet pabandyk spėti, su kokiu kiek šviesesniu paauglystėje mano skaitytu daugeliui žinomu romanu man susiasocijavo minėtas filmas. To romano pabaigoje pagrindinis veikėjas suprato, kad šiek tiek perlenkė lazdą.
Dainą ir filmą radau, bet dėl romano nesu tikras.. Kažkodėl galvoje sukasi Mobis Dikas, bet šiaip spėjimas iš oro.

Aišku, motociklų pasaulyje yra kažkiek tos "greitų ir įsiutusių" kultūros.. Bet aš apie ją žinau tik iš to, kad vakare gulėdamas lovoje girdžiu, kaip jie rėkauja su savo 4 cilindrų "britvomis". Apie chromuotus kruizerius irgi žinau panašiai tiek pat, nes Europoje šiais laikais jie jau yra nykstanti rūšis. Dabar dominuoja labiau ADV ir neo-retro stilius, nu ir paprasti praktiški miesto commuteriai.
Kartu ir tu, Viliau, man rodos, perlenki, gan keistai bandydamas savo komentarais Lionginą "sivilizuoti". :) (Čia jau visai kitas gan žinomas literatūrinis referencas iš vaikystės laikų).
Na, Lionginas vis bando pagerinti tavo rašymo stilių.. O aš vis bandau pagerinti Lionginą. Visi turim savo projektų.
Šitas literatūrinis referencas visai beviltiškas, neturiu variantų.
Last edited by Vilius on 2026-10-08 12:06, edited 1 time in total.
Svetimas
senbuvis

2026-10-08 18:45

Kažkodėl galvoje sukasi Mobis Dikas, bet šiaip spėjimas iš oro.
Šiaip gana greta šovei. Ir net stebėtinai tam tikrų panašumų tarp mūsų literatūrinių kūrinių galima įžvelgti. Tai gana šilta. :)

Tavo kūrinys gal net ir gilesnis ir su daugiau sluoksnių. Mano variantas paprastesnis. Kūrinio pagrindinis veikėjas dėl anksčiau jam nutikusių aplinkybių vėliau savo labai tikslingu ir kryptingu veikimu padaro kažkiek nepageidautino collateral damage. Ir po to, iš to pasimokęs, romano pabaigoje šiek tiek atsitokėja.
Na, Lionginas vis bando pagerinti tavo rašymo stilių.. O aš vis bandau pagerinti Lionginą.
Yra šioks toks skirtumas. Man kol kas tinka, kad Lionginas daro pastebėjimus dėl mano stiliaus. Tuo tarpu Lionginas, panašu, visiškai nepageidauja tavo pastabų.
Šitas literatūrinis referencas visai beviltiškas, neturiu variantų.
Kaip tik šis referencas manau buvo per daug lengvas, tinkamai uždavus paiešką. Bet konkrečiai šis referencas buvo tik smulkmena, nes tuo sakiniu mano pasakyta mintis dėl to labai nesikeičia.
Seianus
senbuvis

2026-10-08 19:25

Svetimas wrote: Tavo kūrinys gal net ir gilesnis ir su daugiau sluoksnių. Mano variantas paprastesnis. Kūrinio pagrindinis veikėjas dėl anksčiau jam nutikusių aplinkybių vėliau savo labai tikslingu ir kryptingu veikimu padaro kažkiek nepageidautino collateral damage. Ir po to, iš to pasimokęs, romano pabaigoje šiek tiek atsitokėja.
Kaip tik šiom dienom prie jo grįžau. Peržiūrėjau naująjį išgirtą prancūzų filmą - klaikus, kaip ir visos iki šiol matytos ekranizacijos, teko naudoti stiprų ploviklį akims, kad nors dalinai atmatyčiau. Bet tarsi dar nebūtų gana, pažiūrėjau ir naująjį serialą - ir šitas maloniai nustebino. Turi daug trūkumų, iš kurių stipriausias turbūt mediniai aktoriai, tačiau bent jau iš siužeto nepadarė kažkokio kliedesio ir palyginus buvo gan ištikimas originalui. O dabar vėl re-readinu tą originalą. Kuris man yra viena geriausių visų laikų knygų, bet paskutinį syk skaičiau dar visai jaunystėje. Ir c'mon, sluoksnių jame irgi netrūksta, nors gal ir mažiau subtilūs, nei Moby Dick'e.
Svetimas
senbuvis

2026-10-11 16:00

Seianus wrote: ↑
2026-10-08 19:25
O dabar vėl re-readinu tą originalą. Kuris man yra viena geriausių visų laikų knygų, bet paskutinį syk skaičiau dar visai jaunystėje.
Taip. Įdomu po ilgesnės pertraukos dar kartą perskaityti knygas, kurios kadaise paliko stiprų įspūdį. Sukaupus daugiau gyvenimiškos patirties, tose pačiose knygose galima atrasti naujų prasmių ir pastebėti, kaip pasikeitė požiūris į kai kuriuos dalykus.

Tiesa, nesu daug kartų grįžęs prie vaikystėje ar jaunystėje didelį įspūdį palikusių knygų.

Beveik nepamenu tokių ekranizacijų, kurios perspjautų rimčiau patikusią knygą. Didesnė tikimybė, kad ekranizacija bent kiek patiks, jei ją pamatei anksčiau, nei perskaitei pačią knygą.
Post Reply