Svetimas wrote: ↑2022-10-16 18:05
Augustas wrote: ↑2022-10-16 15:14
Jei ką nori sužinoti konkrečiai, parašyk, ir aš pamėginsiu Tau atsakyti. Pvz., Tu gali nežinoti, kas yra moraliniai skrupulai, ir kodėl jie Bažnyčioje laikomi liga. Arba gali nežinoti, kas yra Bažnyčia, kokia jos esmė. Irgi labai geras klausimas būtų. Tu rašyk ir klausk, kas neaišku.
Na, gerai. Tuomet galiu perklausti tavęs šitų dalykų, jei pas tave yra noras apie tai papasakoti.
Na, va dabar jau kitas reikalas.
"Kas yra moraliniai skrupulai, ir kodėl jie Bažnyčioje laikomi liga?"
Moraliniai skrupulai, paprasta kalba kalbant, yra perdėtas kaltės jausmas, kuris labai skiriasi nuo moralinės atsakomybės jausmo, kurį turi normalūs sveiki žmonės. Tą perdėtą kaltės jausmą turintys žmonės nuolat vargsta ties praeityje savo pačių padarytais kažkokiais konkrečiais blogais darbais, nuolat save kaltina, ir tas savęs kaltinimo reikalas dažniausiai nueina iki to, kad pats žmogus jaučiasi esąs
nepataisomai blogas. Ir kai jis taip jaučiasi, gali nutikti (ir dažniausiai nutinka, jei nepradedama laiku nuo tų skrupulų gydytis) taip, kad iki šiol padoriu buvęs žmogus arba nueina į savižudybę, arba atmeta visą moralės sistemą ir pradeda daryti net kriminalinius nusikaltimus. Dar yra galimas atvejis (ir tiesą sakant, dažnokai pasitaikantis atvejis), kada moralinių skrupulų kankinamame žmoguje įsijungia psichikos gynybinis mechanizmas, vadinamas projekcija, ir jis pradeda moralizuoti kitus žmones (beje, tai ir yra taip vadinamasis moralizmas).
Todėl moraliniai skrupulai Bažnyčioje yra laikomi liga, kurią reikia rimtai gydyti.
"Kas yra Bažnyčia, kokia jos esmė?"
Bažnyčia yra Jėzus + nuolatiniai nusidėjėliai, kurie supranta arba, tiksliau sakant, yra įsisąmoninę, kad be Jėzaus gydymo jiems nebus normalaus gyvenimo. T.y., jei kam nors Jėzaus nereikia arba atrodo, kad jam Jėzaus nereikia, tai tokiam žmogui į Bažnyčią eiti nereikia. Nes nieko gero, išskyrus sveikstančių X-holikų bei X-manų krūvą, jisai ten neatras. Ir jei jam pačiam atrodo, kad jis nėra X-holikas ar X-manas, tai jam Bažnyčia realiai gali net pakenkti, pvz., netyčia įvarys tą pačią moralinių skrupulų ligą.
Augustas wrote: ↑2022-10-16 15:14
Aš paprasčiausiai mėginu prisiderinti prie Tavęs ir Tavo sąvokų sistemos. Kad man tas nesiseka, tai aš ir pats matau.
Pabandyk eksperimento dėlei nesiderinti prie manęs ir mano "sąvokų sistemos". Tik gal kiek mažiau pakankamai plačias prasmes turinčių terminų gali pabandyti naudoti.
OK. Tik Tu irgi nepamiršk pasiklausti, jei kas neaišku.