Velnių "mokslas"

Lengvi randominiai paplepėjimai apie gyvenimą
Lionginas
senbuvis

2024-08-05 12:53

Svetimas wrote:
2024-08-03 14:49
Seianus wrote:
2024-08-02 18:38
15 minučių publikuoja[...]
Kažkuris minėtą straipsnį paskaitęs "ateivis" iš "ateivių" metodo "komandos" pasakytų, kad konkrečiai sporto srityje Ajaus Jurgaičio argumentai nėra pakankamai logiški. Dalį jų pakankamai nuosekliai galima būtų "veidrodiškai" apsukti prieš transseksualų "komisijos" atstovo (?) Ajaus Jurgaičio išreikštą poziciją, norus ar pageidavimus. Taigi pagal "ateivių" metodą nepraeina logiškumo "filtro" Ajaus Jurgaičio argumentai sporto srityje. Arba jam nepavyksta pateikti pakankamai adekvačių sugretinimų, šalia kurių pasimatytų kokie nors nauji, iki tol daugumai žmonių mažiau pastebimi, svarbūs, aktualūs dalykai ar problemų sprendimų būdai ar naujos galimybės. Arba net ir kokio mažinančio "kultūrinę" įtampą "comic relief" tame 15min straipsnyje nebuvo rasta.

Minėtam "ateiviui" atrodo, kad transseksualų "komisija" sporto srityje perlenkia lazdą, ten kur ji nelabai lenkiasi. Nes gal ji kiek per daug atstovauja "aukos sindromo" paveiktus kai kuriuos transseksualus. Matyt nelengva kai kuriems transseksualams su minėtu "aukos sindromu" dealinti. Ypač kai dalis tikėtina per savo gyvenimą prisiklauso visokių baubimų savo atžvilgiu iš visokių "budulių", gražulių ar į juos panašių. Ir todėl jiems galimai subjektyviai atrodo, kad "budulių" procentas aplinkui juos yra didesnis, nei yra iš tiesų.

Anot to "ateivio", kaip ir nepagamino kokių iš principo naujų argumentų tas 15min straipsnis pagal "ateivių" metodą. Taigi užfiksuojam aukščiau išsakytą minėto "ateivio" požiūrį šios temos pusiau rimtame "protokole". :)
O tu gali punktais tą ateivio metodą išdėstyti? Nes aš nei trupučio nesuprantu, kas tai yra. Kol kas man tai panašu ne tiek į metodą, kiek į progą tau savo nuomonę ir argumentus išdėstyti trečiuoju asmeniu.
Svetimas
senbuvis

2024-08-05 21:43

Lionginas wrote:
2024-08-05 12:53
O tu gali punktais tą ateivio metodą išdėstyti? Nes aš nei trupučio nesuprantu, kas tai yra. Kol kas man tai panašu ne tiek į metodą, kiek į progą tau savo nuomonę ir argumentus išdėstyti trečiuoju asmeniu.
"Ateivio" metodas maždaug būtų, kai mąstant apie kažkokį "kultūrinį" klausimą, yra pabandoma nusimesti (kiek tai įmanoma ir protinga) jau turimą kultūrinį "apvalkalą", politines pažiūras, negatyvias emocijas, kas galimai trukdytų sąžiningai ir racionaliai įvertinti dalykus iš skirtingų "interesų grupių", pagrįstai ir tiesiogiai to klausimu sprendimu suinteresuotų, pusių. Kol kas manyčiau, jog minėtas "ateivio" metodas, mano akimis galėtų turėti nemažai panašumų ir sąsajų su John Rawls "veil of ignorance" minties eksperimentu. Tik "ateivio" metode didesnis akcentas būtų racionaliame bandyme kuo "šviežesniu" požiūriu (be mus pusiau nesąmoningai veikiančių kultūrinių šablonų) pažiūrėti į mūsų analizuojamą dalyką.
Lionginas wrote:
2024-08-05 12:50
Svetimas wrote:
2024-07-31 18:51
Pagal esamą "modelio" variantą (jeigu jau tvirtai nusprendžiame, kad reikėtų griežtai vadovautis tik sąžiningo varžymosi principu) gaunasi, jog visi sportininkai turėtų dalyvauti pagal savo "biologinę lytį" su retomis išimtimis. O tos retos išimtys pagal jį gavosi tada, kai lyties keitimo "from female to male" trans-operacijas pasidarę ir hormonų terapiją praėję ar tik dar praeinantys transseksualai dalyvauja (arba bent bando tai daryti, kiek leidžia jų galimybės) vyrų sporto varžybose. Kitu atveju, jei, tarkime, po kurio laiko paaiškės kurio nors sportininko "piktnaudžiavimo" atvejis, jis, pvz., bus diskvalifikuotas iš sporto varžybų kuriam laikui arba bus anuliuoti apdovanojimai kaip ir dopingo naudojimo taisykles pažeidusiems bet kuriems kitiems sportininkams.

Iš to, kaip aukščiau "modelio" variantą dėl sporto apibūdinau, matai kažkur kažkokią problemą ar "skylę"?
Jokių skylių nematau.

Naudos irgi nematau jokios, nes biologinės moterys, nepriklausomai nuo to, yra pasidariusios operaciją ar ne, vartoja hormoninius preparatus ar ne, yra linkusios varžytis su kitomis biologinėmis moterimis, o ne su vyrais. Todėl nematau, kas susigundys šituo tavo pasiūlymu, ir nematau, kam šitas tavo pasiūlymas naudingas.

Bet jei progresą matuojame tik pateiktų pasiūlymų, kuriems niekas neprieštarauja, skaičiumi, tai ką gi - šauniai padirbėta.
Tai ne mano pasiūlymas.
Šis "modelio" variantas kaip ir išsiveda pagal logikos dėsnius iš jūsų šioje temoje išsakyto ir akcentuoto poreikio užtikrinti sąžiningą varžymosi principą sporte (o kartu kai kuriais atvejais ir sportininkų saugumą). T.y. jei kažkuri biologinė moteris X dėl sau taikomos "from female to male" trans-operacijos atlieka hormonų terapiją, kurios metu naudojami vyriški hormonai (kas yra dopingas), tai jau automatiškai minėtai biologinei moteriai X suteikia formalų pranašumą prieš kitas biologines moteris.

Jei formaliai laikomės jūsų išsakytos nuostatos, kad pranašumą dėl hormonų ir kitų fizinių savybių turintys vyrai, neturėtų varžytis su moterimis. Tai iš to tarsi kartu seka, kad ir aukščiau minėta biologinė moteris X, naudojanti dopingą, formaliai kaip ir irgi turėtų varžytis su priešininkais, prieš kuriuos neturėtų dėl vyriškų hormonų įgyto pranašumo?

Arba kažkuri "suinteresuota pusė" galbūt gali nurodyti kažkokius kitus dalykus ar priežastis, kodėl šiuo atveju "sąžiningo varžymosi principas sporte" nebetenka savo svarbos? Arba gal kartais egzistuoja kažkokie kiti dalykai, kurie jį nusveria?
Lionginas wrote:
Svetimas wrote:
2024-07-31 18:51
[...]Pvz., ten, kur skaičiau, kai kurių tariamų transseksualų komentarus redit'e, tai mačiau pasisakymų, kad kai kurie transseksualai vyrų tualetuose nerimauja dėl galimo smurto ar "priekabiavimo" jų atžvilgiu.[...]
Kad jie galėtų patirti smurtą, tai pilnai įsivaizduoju. Bet tualetų nematau kaip padidintos rizikos vietų, patirti smurtą jie gali praktiškai bet kur.

O va kad jie galėtų patirti kokį nors seksualinį priekabiavimą, ypač iš tų budulių, tai neįsivaizduoju niekaip.
Pavyzdyje paminėjau kai kurių transseksualų atstovų išsakytą nerimą redit'e. Nebeatgaminsiu 100% jau ar seksualinis priekabiavimas turėtas omenyje ar tiesiog kita agresijos forma (nebepamenu panaudotų konkrečių angliškų išsireiškimų). Nenoriu būti sugedęs telefonas.
Lionginas wrote:
Tai aš tau pristatau transeksualų poziciją: jie nori eiti į moterų tualetus, nes laiko save moterimis. Toks ir argumentas - jie yra moterys. Išspręsk kaip nors.
O ar tikrai vien tik pats individas turėtų būti tas tikrasis "arbitras", kuris nuspręs, ar jis yra moteris, ar ne?
Labiau turiu omenyje tais retais ir specifiniais sudėtingais atvejais, kai gamta sugalvoja "paimprovizuoti" su kažkurio žmogaus smegenų raida. Jei remsimės kad ir R. Sapolskio minėtu pavyzdžiu dėl skirtingų dydžių smegenų dalių (pvz., įtariu, kad gali būti ~120% kažkuriai lyčiai "tipinio" įprasto dydžio, ~80% ar ~40% ir t.t.), kas, anot jo, kažkiek koreliuoja su savo suvokiamos biologinės lyties percepcija?

Egzistuojantį turbūt geriausią "inžinerinį" sprendimą, kai kaip alternatyva šalia atskirų vyrų ir moterų tualetų papildomai yra ir neįgaliųjų/daugialytis tualetas, pats paminėjai.

Aš pats (jau kaip ne "ateivis") manau, kad žmonės, jiems prispyrus reikalui, į tualetus kažkaip nueis prie bet kurio vakarų šalyse ar Lietuvoje egzistuojančio tualetų varianto. Nesvarbu kokia lytimi jaučiasi ar "apsimeta".
Lionginas
senbuvis

2024-08-06 06:18

Svetimas wrote:
Jei formaliai laikomės jūsų išsakytos nuostatos, kad pranašumą dėl hormonų ir kitų fizinių savybių turintys vyrai, neturėtų varžytis su moterimis. Tai iš to tarsi kartu seka, kad ir aukščiau minėta biologinė moteris X, naudojanti dopingą, formaliai kaip ir irgi turėtų varžytis su priešininkais, prieš kuriuos neturėtų dėl vyriškų hormonų įgyto pranašumo?

Arba kažkuri "suinteresuota pusė" galbūt gali nurodyti kažkokius kitus dalykus ar priežastis, kodėl šiuo atveju "sąžiningo varžymosi principas sporte" nebetenka savo svarbos? Arba gal kartais egzistuoja kažkokie kiti dalykai, kurie jį nusveria?
O kas čia pasisakė prieš sąžiningumą sporte? :shock:

Moteris, įgijusi nesąžiningą pranašumą prieš kitas moteris, žinoma, neturėtų su jomis varžytis sportinėse varžybose. Toks draudimas šiuo metu ir taip veikia praktiškai bet kur, todėl nieko naujo čia nepasiūlei.

O kitas tavo pasiūlymas, kad ji turėtų varžytis su vyrais, yra praktiškai bevertis. Moteriai užvartojus kalnus hormonų ar net dopingo, vyrai vis tiek bus pranašesni. Todėl:

1. Moterys pačios nesiveržia varžytis su vyrais
2. Jos net nelabai turi šansų praeiti kvalifikaciją į rimtesnes varžybas, nes atrankoje irgi reikia varžytis su vyrais. Pvz., kaip tokiai moteriai įtikinti olimpinį komitetą, kad ji būtų naudinga vyrų krepšinio rinktinėje?

Taigi, čia yra uždarytas klausimas. Kaip jau anksčiau mano pateiktame pavyzdyje, tokia trans moteris tiesiog nevartoja hormonų ar kitų draudžiamų preparatų ir spakaina sau varžosi su kitomis moterimis. Nes ji tiesiog žino, kad jei mėgintų save pasigerinti, tai tiesiog galėtų laidoti savo sportinę karjerą: su moterimis varžytis jai nebūtų leista, o prieš vyrus ji šansų neturėtų. Nebent jos gyvenimo tikslas yra kažko pasiekti mėgėjiškoje rajono jaunių lygoje.
Svetimas wrote:
O ar tikrai vien tik pats individas turėtų būti tas tikrasis "arbitras", kuris nuspręs, ar jis yra moteris, ar ne?
Taip, toje kultūroje pats individas yra tas tikrasis arbitras, kuris nusprendžia, kokia jo lytis, ir kokios tai lyčiai tenkančios teisės bei privilegijos priklauso jam.

Kadangi tavo ateivio metodas labai tinka spręsti būtent tokius kultūrinius konfliktus, tai man tikrai įdomu, kaip jį išspręsi. Ir jei labai konkrečiai, kaip išpręsi biologinių vyrų reikalavimą lankytis moterų tualetuose bei varžytis su moterimis sporte. Nes būtent to reikalaujama ir būtent tame konfliktas, o ne tame, ką ateivis bandė spręsti iki šiol.

Aš asmeniškai manau, kad konfliktas yra neišprendžiamas, ir atsakymas į kai kuriuos reikalavimus turi būti tiesiog "ne".
Seianus
senbuvis

2024-08-07 08:04

Svetimas wrote: "Ateivio" metodas maždaug būtų, kai mąstant apie kažkokį "kultūrinį" klausimą, yra pabandoma nusimesti (kiek tai įmanoma ir protinga) jau turimą kultūrinį "apvalkalą", politines pažiūras, negatyvias emocijas, kas galimai trukdytų sąžiningai ir racionaliai įvertinti dalykus iš skirtingų "interesų grupių", pagrįstai ir tiesiogiai to klausimu sprendimu suinteresuotų, pusių.
O kuo remdamasis ateivis priimtų sprendimą?
Svetimas
senbuvis

2024-08-10 10:15

Lionginas wrote:
Svetimas wrote:
Taip, toje kultūroje pats individas yra tas tikrasis arbitras, kuris nusprendžia, kokia jo lytis, ir kokios tai lyčiai tenkančios teisės bei privilegijos priklauso jam.
Nesupratau. Kieno kultūros? Transseksualų atstovų "komisijos"? Ir kodėl tada tai vadini kultūra?
Ir prašau į šituos mano klausimus pažiūrėti kiek įdėmiau.
Lionginas wrote:
Aš asmeniškai manau, kad konfliktas yra neišprendžiamas, ir atsakymas į kai kuriuos reikalavimus turi būti tiesiog "ne".
Tai aišku, kad kai kuriems vykstantiems nelogiškiems dalykams (pvz., kai tikrai biologinį vyro kūną turintis žmogus bokso ringe daužo moterį) reikia sakyti "ne". Papildomai ir dėl to, kad kokie nors Putlerio, Orbano ar pan. propagandistai ar klapčiukai net ir iš nedidelio skaičiaus tokių įvairių žmones trigerinančių absurdiškų atvejų bandys išsispausti iš tų dalykų maksimaliai ką tik įmanoma. Suktai ir sau naudingai gąsdindami dalį naivesnių žmonių, kad neva kažkokios negeros jėgos ar ideologijos vakaruose kėsinasi į jų "vertybinį branduolį", kuris jiems labai svarbus. Ir skelbsis "tradicinių vertybių" gynėjais.
Lionginas
senbuvis

2024-08-10 17:25

Svetimas wrote:
Lionginas wrote:
Nesupratau. Kieno kultūros? Transseksualų atstovų "komisijos"? Ir kodėl tada tai vadini kultūra?
Nesuprantu klausimų. Apie jokią komisiją nekalbėjau ir jos kultūra nevadinau, net nenutuokiu apie ką tu čia.

Sąvoką "kultūra" vartoju ta pačia prasme, kuria ir tu, kalbėdamas apie kultūrinius karus. Turėjo būti akivaizdu iš konteksto.

Ir jei konkrečiai, kalbėjau apie woke/tolerastinę kultūrą, kurioje savo lytį renkasi pats individas, o kitiems belieka paploti ir padrąsinti. Irgi maniau, kad akivaizdu.
Svetimas wrote:
Lionginas wrote:
Papildomai ir dėl to, kad kokie nors Putlerio, Orbano ar pan. propagandistai ar klapčiukai net ir iš nedidelio skaičiaus tokių įvairių žmones trigerinančių absurdiškų atvejų bandys išsispausti iš tų dalykų maksimaliai ką tik įmanoma. Suktai ir sau naudingai gąsdindami dalį naivesnių žmonių, kad neva kažkokios negeros jėgos ar ideologijos vakaruose kėsinasi į jų "vertybinį branduolį", kuris jiems labai svarbus. Ir skelbsis "tradicinių vertybių" gynėjais.
Absoliučiai nesutinku. Žmones triggerina ir tie dalykai, kuriuos reikėtų įteisinti kuo skubiau. Ir tuo pasitrigerinimu neabejotinai pasinaudos visi kremliaus troliai. Todėl tai neturėtų būti joks faktorius.
Svetimas
senbuvis

2024-08-10 21:55

Lionginas wrote:
Svetimas wrote:

Nesuprantu klausimų. Apie jokią komisiją nekalbėjau ir jos kultūra nevadinau, net nenutuokiu apie ką tu čia.

Sąvoką "kultūra" vartoju ta pačia prasme, kuria ir tu, kalbėdamas apie kultūrinius karus. Turėjo būti akivaizdu iš konteksto.

Ir jei konkrečiai, kalbėjau apie woke/tolerastinę kultūrą, kurioje savo lytį renkasi pats individas, o kitiems belieka paploti ir padrąsinti. Irgi maniau, kad akivaizdu.
Dabar aiškiau. Tai, ką tu pavadinai "woke/tolerastinė kultūra", kažkiek persidengia su tuo, ką aš čia pavadinau transseksualų "komisija". O šitą judėjimą aš laikyčiau ne kultūra, o greičiau tam tikra subkultūra.

O tai kiek šitas judėjimas, tavo nuomone, yra politiškai įtakingas? Bent jau US ar UK?
Lionginas wrote:
Svetimas wrote:
Tai aišku, kad kai kuriems vykstantiems nelogiškiems dalykams (pvz., kai tikrai biologinį vyro kūną turintis žmogus bokso ringe daužo moterį) reikia sakyti "ne". Papildomai ir dėl to, kad kokie nors Putlerio, Orbano ar pan. propagandistai ar klapčiukai net ir iš nedidelio skaičiaus tokių įvairių žmones trigerinančių absurdiškų atvejų bandys išsispausti iš tų dalykų maksimaliai ką tik įmanoma. Suktai ir sau naudingai gąsdindami dalį naivesnių žmonių, kad neva kažkokios negeros jėgos ar ideologijos vakaruose kėsinasi į jų "vertybinį branduolį", kuris jiems labai svarbus. Ir skelbsis "tradicinių vertybių" gynėjais.
Absoliučiai nesutinku. Žmones triggerina ir tie dalykai, kuriuos reikėtų įteisinti kuo skubiau. Ir tuo pasitrigerinimu neabejotinai pasinaudos visi kremliaus troliai. Todėl tai neturėtų būti joks faktorius.
Gal galėtum patikslinti, su kuo konkrečiai, ką prieš tai sakiau, absoliučiai nesutinki?
Lionginas
senbuvis

2024-08-12 09:37

Svetimas wrote:
Dabar aiškiau. Tai, ką tu pavadinai "woke/tolerastinė kultūra", kažkiek persidengia su tuo, ką aš čia pavadinau transseksualų "komisija". O šitą judėjimą aš laikyčiau ne kultūra, o greičiau tam tikra subkultūra.
Kaip pavadinsi taip nepagadinsi, taksonominė eilė, mano nuomone, nesvarbi.
Svetimas wrote:
O tai kiek šitas judėjimas, tavo nuomone, yra politiškai įtakingas? Bent jau US ar UK?
Gana įtakingas. Įtariama, kad olimpinį moterų bokso auksą ką tik iškovojo vyras, tuo tarpu olimpinis komitetas dievagojasi, kad visų sportininkių lytį testavo sąžiningai patikrindamas jų asmens dokumentus. Apie tokius cirkus aš jau net nekalbu: https://www.foxsports.com.au/more-sport ... 271d938e8d.
Svetimas wrote:
Gal galėtum patikslinti, su kuo konkrečiai, ką prieš tai sakiau, absoliučiai nesutinki?
Konkrečiai nesutinku su tuo, ką rašei čia:
Svetimas wrote:
Papildomai ir dėl to, kad kokie nors Putlerio, Orbano ar pan. propagandistai ar klapčiukai net ir iš nedidelio skaičiaus tokių įvairių žmones trigerinančių absurdiškų atvejų bandys išsispausti iš tų dalykų maksimaliai ką tik įmanoma. Suktai ir sau naudingai gąsdindami dalį naivesnių žmonių, kad neva kažkokios negeros jėgos ar ideologijos vakaruose kėsinasi į jų "vertybinį branduolį", kuris jiems labai svarbus. Ir skelbsis "tradicinių vertybių" gynėjais.
Svetimas
senbuvis

2024-08-18 14:36

Lionginas wrote:
Svetimas wrote:
Gana įtakingas. Įtariama, kad olimpinį moterų bokso auksą ką tik iškovojo vyras, tuo tarpu olimpinis komitetas dievagojasi, kad visų sportininkių lytį testavo sąžiningai patikrindamas jų asmens dokumentus.
O ar šis judėjimas, tavo nuomone, turi bent kiek rimtos potencijos išvirsti į bent kiek masiškesnį judėjimą, į ką, pavyzdžiui, istoriškai pasaulyje jau buvo išvirtusios įvairios fašizmo arba komunizmo mutacijos?
Lionginas wrote:
Svetimas wrote:
Kaip pavadinsi taip nepagadinsi, taksonominė eilė, mano nuomone, nesvarbi.
Bent jau man toks nerimtas paklasifikavimas įneša šitoje situacijoje kažkiek tam tikro aiškumo. Nes šiek tiek nuima nuo minėto "woke" judėjimo tam tikrą rimtumo ir grėsmės "aurą", kurią greičiausiai nesąmoningai bando pripiešti šitam judėjimui radikaliausi ar pikčiausi jo priešai, jei atmesime propagandinius dalykus. Ir kažkiek daugiau pasako, kas tas judėjimas realiai yra. Tam tikra grupė keistų galimai dėl kažko nepatenkintų žmonių su keistomis idėjomis, kurios juos padaro labiau misguided tam tikrais klausimais.

Lygiai taip pat nuima rimtumo "aurą" nuo pačių radikaliausių šio judėjimo priešų. T.y. tų, kurie iš esmės vien iš atitinkamomis specifinėmis temomis oponuojančių dalykų stato savo politiką. Nes tuo pačiu tarsi irgi pasako, kad irgi turi nemažai panašumų su savotiška subkultūra.

Dar kartais man patinka stebėti, kaip Putleryne vienokia ar kitokia palankumo arba nepalankumo "aura" per jų medijas yra bandoma pripiešti įvairioms skirtingoms subkultūroms. Pavyzdžiui Putleryne valstybinėmis medijomis neretai būdavo vien tik palankiai nušviečiami gan keistai politizuoti ir specifinėmis patriotinėmis temomis pasisakančių "baikerių" judėjimo influenceriai.
Lionginas
senbuvis

2024-08-19 10:03

Svetimas wrote:
O ar šis judėjimas, tavo nuomone, turi bent kiek rimtos potencijos išvirsti į bent kiek masiškesnį judėjimą, į ką, pavyzdžiui, istoriškai pasaulyje jau buvo išvirtusios įvairios fašizmo arba komunizmo mutacijos?
Neturi. Manau, šitas judėjimas turi gana nedaug nuoširdžių pasekėjų. Bet...

Jie skamba gana garsiai ir gali elgtis gana agresyviai. Ne smurtiškai, kaip fašizmo ar komunizmo atvejais, bet pakankamai, kad tyli dauguma, nenorėdama sau problemų, daliai reikalavimų tyliai paklustų ar net stengtųsi kažkaip įtikti. Ateis laikas, ir šitas pataikavimas pasibaigs, bus kažkoks backlash'as. Bet didesnė ar mažesnė žala jau bus padaryta.
Svetimas wrote:
Bent jau man toks nerimtas paklasifikavimas įneša šitoje situacijoje kažkiek tam tikro aiškumo. Nes šiek tiek nuima nuo minėto "woke" judėjimo tam tikrą rimtumo ir grėsmės "aurą", kurią greičiausiai nesąmoningai bando pripiešti šitam judėjimui radikaliausi ar pikčiausi jo priešai, jei atmesime propagandinius dalykus. Ir kažkiek daugiau pasako, kas tas judėjimas realiai yra. Tam tikra grupė keistų galimai dėl kažko nepatenkintų žmonių su keistomis idėjomis, kurios juos padaro labiau misguided tam tikrais klausimais.

Lygiai taip pat nuima rimtumo "aurą" nuo pačių radikaliausių šio judėjimo priešų. T.y. tų, kurie iš esmės vien iš atitinkamomis specifinėmis temomis oponuojančių dalykų stato savo politiką. Nes tuo pačiu tarsi irgi pasako, kad irgi turi nemažai panašumų su savotiška subkultūra.
Gali čia žinoma klasifikuoti kaip tik nori, bet realybė tokia, kad šitas judėjimas yra matomas kaip platesnio liberalaus judėjimo už žmogaus teises dalis. Niekas nuo jo kaip nors rimčiau neatsiriboja, nes niekas tiesiog nenori skandalų ar kitokių problemų. Todėl rezultatas toks, kad visi LGB, moterų teisių ar kiti judėjimai yra stipriai sukompromituoti. Mažai kas į juos žiūrės rimčiau, nes taip jau būna: kai kompanijoje vienas draugas dalbajobas, o kiti leidžia jam netramdomai darkytis, laikydami savu, tai aplinkiniai visą šitą kompaniją laikys dalbajobų kompanija, ir bent iš dalies bus teisūs. Laikas būtų kažkaip atsiriboti, nes nuo šito absoliučiai niekas nelaimės.
Svetimas
senbuvis

2024-08-25 17:25

Lionginas wrote:
Svetimas wrote:

Gali čia žinoma klasifikuoti kaip tik nori, bet realybė tokia, kad šitas judėjimas yra matomas kaip platesnio liberalaus judėjimo už žmogaus teises dalis. Niekas nuo jo kaip nors rimčiau neatsiriboja, nes niekas tiesiog nenori skandalų ar kitokių problemų. Todėl rezultatas toks, kad visi LGB, moterų teisių ar kiti judėjimai yra stipriai sukompromituoti. Mažai kas į juos žiūrės rimčiau, nes taip jau būna: kai kompanijoje vienas draugas dalbajobas, o kiti leidžia jam netramdomai darkytis, laikydami savu, tai aplinkiniai visą šitą kompaniją laikys dalbajobų kompanija, ir bent iš dalies bus teisūs. Laikas būtų kažkaip atsiriboti, nes nuo šito absoliučiai niekas nelaimės.
Liberaliųjų demokratijų santvarkos apskritai yra savotiškos "platformos", kurios tam tikru laipsniu įgalina skirtingų subkultūrų koegzistavimą toje pačioje šalyje. Dėmesys manau čia gal labiau turėtų krypti į įvairius "daržininkus". T.y. į tuos agentus, kurie labiau linkę užsiimti įvairių jiems nepageidautinų dalykų ar reiškinių "ravėjimais".

Gan įdomu, jog kažkiek panašiai kaip ir tu, esu matęs pasisakant ir vienoje knygoje, kurią savo laiku teko skaitinėti akiračio praplėtimui (beje, wiki nuorodose nurodytame archyve galima nemokamai pavartyti). Kad grynai iš praktinės efektyvumo pusės transseksualų priėmimas į už LGB ar panašių žmonių teises ir emancipaciją kovojančių judėjimų tarpą gali gan smarkiai iš galimai pasiektų faktinių rezultatų pusės nepasitarnauti minėtiems judėjimams. Tik dar 1989 metais nesimatė taip gerai, kas vėliau gali nutikti su kai kuriomis transseksualų "atstovų" ar pan. atšakomis. Tačiau man nekyla klausimai, ar reikia ginti ir transseksualių žmonių teises, jeigu jos yra kažkur realiai ir nepagrįstai dėl kažkokių priežasčių varžomos. Kaip ir bet kokių žmonių teisių klausimais.

Kartu "Legal scholar Didi Herman writes that, despite being widely criticized and non-influential within lesbian and gay communities, the book has been strategically used by members of the Christian right as proof of a secretive "gay agenda" to subvert American Christianity and "traditional" definitions of the family". Kitaip sakant, realiai minėta knyga greičiau daugiau dėmesio patyrė iš itin konservatyvių ir religingų subkultūrų atstovų JAV pusės, nei iš pačių įvairių LGBT judėjimų atstovų pusės.

Abibendrintai turbūt bet koks judėjimas, jei kažkuriuose savo aspektuose ar atšakose įgauna kai kurių religijoms būdingų bruožų (pvz., dogmatizmo kai kuriais klausimais), anksčiau ar vėliau gali prigeneruoti nepageidautinų pasekmių.
Lionginas wrote:
Laikas būtų kažkaip atsiriboti, nes nuo šito absoliučiai niekas nelaimės.
Kaip tu tą atsiribojimą įsivaizduoji mūsų aptarinėjamu konkrečiu atveju?
Neužtenka tiesiog būti kas esi? Ir nesiduoti būti suplakamam į vieną kažkokią žmonių grupę, pagal paviršutinišką kažką, kas nesi?
Lionginas wrote:
Jie skamba gana garsiai ir gali elgtis gana agresyviai. Ne smurtiškai, kaip fašizmo ar komunizmo atvejais, bet pakankamai, kad tyli dauguma, nenorėdama sau problemų, daliai reikalavimų tyliai paklustų ar net stengtųsi kažkaip įtikti. Ateis laikas, ir šitas pataikavimas pasibaigs, bus kažkoks backlash'as. Bet didesnė ar mažesnė žala jau bus padaryta.
Tikrai manai, kad šitoje vietoje tinka žodis "pataikavimas"?
Lionginas
senbuvis

2024-08-26 09:23

Svetimas wrote:
Neužtenka tiesiog būti kas esi? Ir nesiduoti būti suplakamam į vieną kažkokią žmonių grupę, pagal paviršutinišką kažką, kas nesi?
Tai kad beveik visi tie kovotojai už žmogaus teises be jokios kovos duodasi suplakami :)

Ne, žinoma, nepakanka "tiesiog būti kuo esi". Būtina aiškiai ir viešai pasisakyti, su kuo eini ir su kuo nepakeliui. Taip ir suprantu tą atsiribojimą. Nes situacija, tiesą sakant, labai prasta.

Pavyzdžiui.

Anksčiau visokiose diskusijose labai plačiai naudojau argumentaciją, kad visos šitos teisės mažumoms liečia tik pačias mažumas, jų suteikimas nič nieko nenuskriaus, jokių ten tradicinių šeimų neardys ir t.t. Ir ką gi, not a case anymore - transaktyvistai gana chamiškai buldozeriu važiuoja per moterų teises. Taigi išeina, kad visi mano diskusijų oponentai, sakę, kad "jie tik dabar mažai nori, bet palauk, anksčiau ar vėliau panorės nuskriausti ir kitus", buvo teisūs. Šitas judėjimas yra visai linkęs ignoruoti ir paminti teisėtus kitų interesus. Ar kaip minimum niekaip neprieštarauti, kai tą daro atskiros šito judėjimo grupės.

Arba.

Anksčiau visokių lyties keitimo operacijų, hormoninių procedūrų atžvilgiu, ypač kas liečia paauglius ar vaikus, laikiausi pozicijos, kad tai yra labai sudėtingas klausimas, kiekvienas atvejis indvidualus, reikia devynis kartus pamatuoti ir tik tada pjauti, ir t.t. Bet žinai, kam tai visiškai nesudėtingas klausimas? Transaktyvistams. Jie ten labai net nesigilina, kas su žmogum negerai: ar jam tikrai lyties disforija (kuri yra gana reta), ar tiesiog koks autizmas, depresija ar homoseksualumas - visi geri kandidatai. Nesuprantu, kaip šitaip galima. Net suaugusį žmogų su tam tikrais sutrikimais galima įkalbinti lyties keitimo operacijai, jei tik jis jaučiasi pakankamai desperatiškas kaip nors išspręsti savo problemas. O vaiką ar paauglį tuo labiau. Ir jei anksčiau diskusijose juokdavausi iš tų, kurie sakydavo "paims mūsų vaikus ir padarys juos gėjais", tai dabar nebe taip juokinga. Ir vėlgi - kur prieštaravimas iš tų "nesiduodančių suplakamų"?
Svetimas wrote:
Lionginas wrote:
Tikrai manai, kad šitoje vietoje tinka žodis "pataikavimas"?
Absoliučiai. Vakaruose yra labai ryški mada demonstruoti savo pritarimą viskam, kad yra trans, net ir gana abejotinose situacijose. Kaip jau minėjau, lyties disforija yra gana retas reiškinys, o po tuo "trans" patenka labai įvairūs žmonės. Įtariu, su disforija gal net mažuma. Žmogus gali neturėti jokios disforijos, gali tiesiog patirti lytinį susijaudinimą persirengęs moterimi. Ir jį pakvies į sceną, jam plos, sakys, kad jis labai drąsus ir turėtų tęsti savo sunkią kovą. Įdomu, kiek dalyvių iš tos įžymiosios scenos per olimpinių žaidynių atidarymą buvo su galinga erekcija :)

Arba, Holivudo žvaigždės beveik varžosi, kuri turės daugiau trans vaikų. Anksčiau šitą vaidmenį atlikdavo įvaikinti negriukai iš Afrikos. Kiek tie vaikai realiai su disforija, ir kiek jų yra tiesiog išnaudojami, klausimas atviras. Nu bet čia tik vaikų teisės, mizeris :)

Man visi tokie pavyzdžiai rodo, kad jokių filtrų nebėra, kritinis mąstymas atšauktas, viskas kas susiję su trans yra gera ir sveikintina, kas ir yra pataikavimas šitai madai. Po viso šito bus sunkios pagirios.
Seianus
senbuvis

2024-08-27 00:59

Lionginas wrote: Ir jei anksčiau diskusijose juokdavausi iš tų, kurie sakydavo "paims mūsų vaikus ir padarys juos gėjais", tai dabar nebe taip juokinga. Ir vėlgi - kur prieštaravimas iš tų "nesiduodančių suplakamų"?
Kas paskatino pakeisti nuomonę?
Lionginas
senbuvis

2024-08-28 07:35

Seianus wrote:
2024-08-27 00:59
Lionginas wrote: Ir jei anksčiau diskusijose juokdavausi iš tų, kurie sakydavo "paims mūsų vaikus ir padarys juos gėjais", tai dabar nebe taip juokinga. Ir vėlgi - kur prieštaravimas iš tų "nesiduodančių suplakamų"?
Kas paskatino pakeisti nuomonę?
Tiesiog tai, kad šitos sektantinės idėjos stebėtinai lengvai ir be jokio pasipriešinimo prasiskynė kelią į mediciną, švietimo įstaigas ir t.t. Atsiranda vis daugiau "transition regrets" istorijų, kas jau dega ryškias raudonas lemputes, kad vyksta kažkas labai negero. Plius, man labai nesunku įsivaizduoti dėl savo išvaizdos kompleksuotą paauglį, dargi turintį kažkokių papildomų psichologinių problemų, kurį visai nesunku įtikinti, kad jam labai "padės" lyties pakeitimas. Ir peržiūrėjus kalnus visokių debatų man susidarė stiprus įspūdis, kad transaktyvistams ar jų paveiktiems medikams čia nėra joks jautrus klausimas. Patekęs į ideologiškai angažuotų medikų rankas, paauglys rimtai rizikuoja vietoj išsamios diagnostikos gauti "gender affirmation", o subrendęs gal ir kokį chirurginį "gydymo" tęsinį. Ir nematau, kad transaktyvistams tai būtų didelė problema. Greičiau dar viena pergalė prieš bigotus. Tiesiog eilinė sekta, eilinį kartą ypatingai suinterestuota vaikais ir psichologiškai pažeidžiamais - taip viskas atrodo.
Seianus
senbuvis

2024-08-28 13:03

Įdomu. Man taip pradėjo atrodyti senokai, bet kiek pamenu, nepavyko tavęs įtikinti. Smalsu, kaip nuomonė vis tik pasikeitė, kad žinočiau, kaip kalbėti ir kokius įtikinamesnius argumentus naudoti ateity kalbant su kitais žmonėmis. Tačiau kaip ir spėjau, turbūt čia tiesiog pasigilinimo ir agreguotų žinių kiekio klausimas, kurio taip lengvai neperduosi pokalbyje, ypač internetinėje diskusijoje. Gali duoti vieną, tris, penkis pavyzdžius, bet visiškai nežinančiam žmogui tai atrodys, kaip penki atvejai - statistinis nulis. O konspektuotis ir kaupti visų kada girdėtų atvejų archyvą niekas neturi laiko. Ir dar tikrinti, ar nei vienas jų nėra koks hoaxas. Plius tas visas bendras vaibas iš euforijos, kitaminčių nubaubimo, nulio atsargumo/kritinio mąstymo/galimų neigiamų pasekmių pripažinimo, jį irgi labai sunku perteikti diskusijoje žmonėms, kurie susidūrę per mažai, kad pajaustų patys.

Džiugu tik, kad gal nė nereikės nieko per daug įtikinėti, nes didelė dalis žmonių į tą reikalą ir taip žiūrėjo atsargiai arba priešiškai, o tokie dalykai, kaip išvardijai, vis dažnėdami savaime nuteiks neigiamai ir tuos, kas anksčiau prijautė, bet neprarado proto ir nepasinėrė į tą euforiją.
Svetimas
senbuvis

2024-09-08 18:36

Kalbėjau ant dienų su vienu man labai gerai pažįstamu žmogumi, kuris savo laiku (prieš kelis metus) nemenkai kontaktavo su viena LGBT organizacija Lietuvoje ir kurio liudijimais aš pasitikiu. Tai paklausiau maždaug kokia dalis pasirodė kad galimai rimčiau prijaučia kai kuriom radikalesnėm "ultra-woke" judėjimo idėjom dėl lyties (kaip kad maždaug retoriškai nupaišė Lionginas) ar pan.

Tai man pasakojo, jog dalyvavo gyvai viename organizuotame renginyje, į kurį pagal anketą iš šalies buvo atrinkta apie 25-30 žmonių. Tarp jų berods nebuvo trans žmonių. Pagal anketą teoriškai buvo orientuojamasi į LGBT tema aktyviau orientuotus žmones. T.y., bent jau pagal anketą, imtis iš "aktyvizmo" pusės galimai buvo pakankamai selektyvi. Iš visos grupės jam tik dvi jaunos merginos maždaug įsiminė, kurios kažką panašesnio iš aukščiau pakritikuotų "woke" dalykų bandė miglotai pasakoti. Ir iš pažiūros galimai dar jokios rimtesnės pačiupinėjamos gyvenimiškos patirties neturinčios.

Tuo tarpu LT internete su tokiais žmonėmis jam tekdavo dažniau susidurti. Kartu jį stebino kaip minėti žmonės lengvai iš smulkių dalykų daug stambių ir toli vedančių išvadų prigamindavo. Pvz., paima kokios prancūzų rašytojos Simone de Beauvoir frazę (maždaug "moterimi ne gimstama, moterimi tampama") specifiniame kontekste (kuri įvairiuose kontekstuose net ir teisinga) ir pirmyn...

Su gyvu trans nesu bendravęs. Aukščiau minėtas draugas yra kažkiek gyvai bendravęs su vienu. Tik bendravo visai kitomis neutraliomis temomis. Kartu, kiek susidariau įspūdį iš kai kurių gandų, tarp LGB žmonių ir trans žmonių bent jau LGBT organizacijų kontekste Lietuvoje nėra pakankamai glaudaus ryšio (nors daugiau iš šalies žiūrintys žmonės visas mažumas suplaka į vieną krūvą). Gal net įtarčiau jog šioks toks šaltukas tarp minėtų žmonių grupių bent jau Lietuvoje yra.

Vakaruose (t.y. kur iš LGB žmonių emancipacijos pusės praktiškai beveik viskas iš teisinės pusės yra pasiekta) už tam tikras mažumų teises aktyviau kovojančių ir labiau matomų aktyvistų struktūra greičiausiai yra kiek pasikeitusi (nei kad buvo prieš keliasdešimt metų). Tuo tarpu Lietuvos LGB žmonės politiškai iš savo emancipacijos ir teisių pusės, sakyčiau, irgi yra tarsi sąlyginai gan pasyvūs pagal realijas, nors dar yra Lietuvoje už ką savo labui pakovoti ir ką nuveikti. Gal dėl to, kad Lietuvos LGB žmonės (panašiai kaip ir rusų) politiškai pasyvesni nei vakaruose ir juos "naminio negro" rolė galimai dėl kažkokių priežasčių labiau tenkina.
Lionginas wrote:
Svetimas wrote:
Tai kad beveik visi tie kovotojai už žmogaus teises be jokios kovos duodasi suplakami :)
Nepilnai supratau tavo mintį. Kažkam iš šalies retoriškai suplakti kažką su kažkuo (ypač jeigu suplakamų žmonių grupės nėra skaitlingos) yra labai lengva. Pvz., transseksualus nemaža dalis žmonių neretai klaidingai ir su nelogiškais nenuoseklumais ir pasekmėmis suplaka ir painioja su crossdresseriais.
Kartu nesupratau, ką norėjai juokais ar pusiau rimtai pasakyti su crossdresserių erekcijom šiame kontekste, nelabai supratau kaip tiesiogiai susiję su anksčiau aptarinėtu transseksualų sporte kontekstu.
Leisiu šitoje vietoje ir sau pajuokauti: gal šitoje vietoje suknelių, sijonų ar pan. kultūrinis tapimas "gender neutral" drabužiu (kaip kad dabar yra kelnės) išspręstų dalį nesusipratimų?
Lionginas wrote:
Ne, žinoma, nepakanka "tiesiog būti kuo esi". Būtina aiškiai ir viešai pasisakyti, su kuo eini ir su kuo nepakeliui. Taip ir suprantu tą atsiribojimą. Nes situacija, tiesą sakant, labai prasta.
Gal galėtum papasakoti kokį pavyzdį, kaip maždaug tą atsiribojimo algoritmą (ir nuo ko?) įsivaizduoji? Ir ar apie įvairių labiau matomų populiaresnių žmonių lygį (atsiribojimo kontekste) labiau kalbi ar kažkaip daug bendriau?

Šitoje vietoje Lietuvos kontekste pagalvojau, kad, pvz., Lietuvoje beveik nežinau rimtesnio skaičiaus bent kiek labiau žinomų ir su LGBT žmonių grupėmis siejamų atstovų ar rimtesnių veidų. Kai Lietuvoje kažkaip "tradicines vertybes" atstovaujančių veikėjų yra pakankamai platus spektras, net ir imant pakankamai ribinius ir netipinius atvejus: P. Gražulis, M. Puidokas, R. Janutienė, A. Orlauskas, I. Vėgėlė ir pan. Iš LGBT atstovų pusės labiau matomų ar žinomesnių žmonių Lietuvoje politiniais klausimais viešojoj erdvėj šmėžuoja tik koks paminėtųjų su žemėmis maišomas T. V. Raskevičius (neskaitant vieno ar kito kokio primiršto dainininko, laidų vedėjo ar pan.). Sakyčiau, jog kažkokia keistoka tam tikrų grupių "atstovų" asimetrija Lietuvoje šiuo atžvilgiu matosi. O tau taip neatrodo?
Lionginas wrote:
Anksčiau visokiose diskusijose labai plačiai naudojau argumentaciją, kad visos šitos teisės mažumoms liečia tik pačias mažumas, jų suteikimas nič nieko nenuskriaus, jokių ten tradicinių šeimų neardys ir t.t. Ir ką gi, not a case anymore - transaktyvistai gana chamiškai buldozeriu važiuoja per moterų teises. Taigi išeina, kad visi mano diskusijų oponentai, sakę, kad "jie tik dabar mažai nori, bet palauk, anksčiau ar vėliau panorės nuskriausti ir kitus", buvo teisūs. Šitas judėjimas yra visai linkęs ignoruoti ir paminti teisėtus kitų interesus. Ar kaip minimum niekaip neprieštarauti, kai tą daro atskiros šito judėjimo grupės.:)
Man šitoje vietoje atrodo, kad galbūt visai nepakenktų šitoje vietoje šiek tiek prisiminti kad ir tą patį Kahneman, statistiką, skeptikų toolkitą ir kiek atidžiau ir giliau "prazonduoti" situaciją, apie kurią kalbame. Nežinau, kiek internetuose kažkuriuose burbuluose aktyviai besireiškiantys ir galimai nelogiškus dalykus kalbantys transaktyvistai, kuriuos tu fiksavai internete, yra reprezentatyvi transseksualų imtis.
Nežinau iš kur šitas bullshitas, anot tavęs, imasi, kad tarsi yra kažkoks kažkieno kaprizas jog visiškai jokių biologinių kondicijų dėl savo lyties neturintys vyrai sportininkai crossdresseriai turėtų galimybę dalyvauti moterų sporto varžybose.

Tačiau įvairūs nesusipratimai arba klaidos, neišspręstumai ar organizaciniai nesureguliavimai dėl įvairių kondicijų (pvz., kai XY chromosomas turintys žmonės su galimai moteriškomis genitalijomis, ypač ne iš vakarų šalių, galbūt patenka į moterų sporto varžybas) greičiausiai vien jau natūraliai kyla ar gali kilti. Šiaip su biologija, genetika, neuromokslais ar panašiomis sritimis susiję dalykai man yra pakankamai įdomūs, bet net įvairių galimų su trans žmonėmis susijusi kondicijų variantų įvairovė iš pirmo žvilgsnio kognityviai ar iš pažintinės pusės bent jau mane nemenkai trikdo pilnesniam dalykų supratimui. Kaip tai, ką esu ta tema girdėjęs iš rimtesnių šaltinių, papasakoti, pvz., kad ir savo tėvams, kol kas net neįsivaizduoju.

Įvairių silpnapročių, ideologizuotų žmonių ar pan. galimai neigiamos ir žalingos įtakos iš trans pusę atstovaujančių, manipuliacijų, nesusipratimų, propagandos ar pan. neneigiu ir nenuvertintu. Jie tikrai greičiausiai yra šiame paveiksle, kaip ir bet kuriose srityse bet kur. Bet kol kas nesiimu spręsti, kiek ženklią ir reikšmingą įtaką jie turi tuose dalykuose, apie kuriuos pasakoji.
Lionginas wrote:
Anksčiau visokių lyties keitimo operacijų, hormoninių procedūrų atžvilgiu, ypač kas liečia paauglius ar vaikus, laikiausi pozicijos, kad tai yra labai sudėtingas klausimas, kiekvienas atvejis indvidualus, reikia devynis kartus pamatuoti ir tik tada pjauti, ir t.t.
Ir buvai teisus.
Lionginas wrote:
Bet žinai, kam tai visiškai nesudėtingas klausimas? Transaktyvistams. Jie ten labai net nesigilina, kas su žmogum negerai: ar jam tikrai lyties disforija (kuri yra gana reta), ar tiesiog koks autizmas, depresija ar homoseksualumas - visi geri kandidatai. Nesuprantu, kaip šitaip galima. Net suaugusį žmogų su tam tikrais sutrikimais galima įkalbinti lyties keitimo operacijai, jei tik jis jaučiasi pakankamai desperatiškas kaip nors išspręsti savo problemas. O vaiką ar paauglį tuo labiau. Ir jei anksčiau diskusijose juokdavausi iš tų, kurie sakydavo "paims mūsų vaikus ir padarys juos gėjais", tai dabar nebe taip juokinga. Ir vėlgi - kur prieštaravimas iš tų "nesiduodančių suplakamų"?
Giliai trans operacijų skyrimo specifika nesidomėjau, bet mačiau, kad yra kažkokios konsultacijos prieš lyties keitimo operacijas. Kartu bent jau 2 ar 3 atskirus atskirų specialistų įvertinimus dėl lyties keitimo operacijos potencialus pacientas turi praeiti operacijos patvirtinimui. Bet nežinau, kiek tai rimtas saugiklis praktikoje, jei potencialus pacientas pats tam bent kiek rimčiau nusiteikęs ar lyties keitimo operacijai kažkuriose grandyse egzistuoja koks nors suinteresuotumas.

Nežinau, kiek mintis tinka šitoje vietoje, bet neseniai girdėjau mintį iš kognityvinių dalykų srities, kad jei egzistuoja kažkokia ideologija ar mitas kažkokiu klausimu, tai paprastai šalia egzistuoja ir su tuo susijusios tabu temos, kurias ta ideologija ar mitas vengia liesti.
Tačiau bet kokiu atveju manau, kad kokio adekvataus transseksualo gyvenimiška patirtis ar pozicija mums šitoje diskusijoje nepamaišytų. Kažką naujo anksčiau iki tol nežinoto ir papildomo į bendrą paveikslą šioj temoj manau sužinotumėm.
Svetimas
senbuvis

2024-09-08 19:01

Nieko labai naujo nesužinojau, bet, nors ir iš pirmo žvilgnio su šališkais atributais, lyg ir gan neutralus BBC straipsnis (nors ir nieko labai aiškaus ir kažkokio verdikto nepasakantis):
What does science tell us about boxing’s gender row?
Vilius
emeritas

2024-09-09 20:59

O gal paprasčiausias būdas išspręsti visą tą košę - yra visai nustoti skirstyti sportą pagal lytis? Jei jau moterys yra lygios su vyrais, tai gal tegul ir rungtyniauja kaip lygios.. Kas, kad mažai medalių laimės - prieš transgenderius irgi nelaimi.
Post Reply