Tepaluotos rankos

Lengvi randominiai paplepėjimai apie gyvenimą
Vilius
emeritas

2025-01-28 16:20

Kurią dieną besikuisdamas garaže patyriau šiokį tokį nušvitimą, tai pasidalinsiu ir su jumis.. Iš tiesų WD-40 yra visai ne tepalas - o valymo priemonė.
Lionginas
senbuvis

2025-01-28 17:55

Tai yra tepalas, tiesiog lengvesnis, todėl sunkesnius tepalus tiesiog atskiedžia.
Vilius
emeritas

2025-01-28 18:31

Lionginas wrote:
Tai yra tepalas, tiesiog lengvesnis, todėl sunkesnius tepalus tiesiog atskiedžia.
Jo sudėtyje yra skiediklio, todėl jis atskiedžia kitus tepalus.

Iš tiesų, panaudojus WD-40 lieka plona riebi danga, kuri kažkiek padeda sutepti - bet ji per plona, kad būtų realiai naudinga bent kiek rimtesnėje mechaninėje situacijoje. Visi kiti tepalai tą darbą gali padaryti žymiai geriau.

O vat, kai reikia nuvalyti priaugusį tepalo ir purvo sluoksnį nuo metalinių detalių ar juodos plastmasės variklio skyriuje ar nuo dugno (kartais ir nuo rankų) - va tada WD-40 tikrai pasitarnauja kaip mažai kas daugiau. Ir tas riebus sluoksnis gal kažkiek padeda apsaugoti nuo vandens ir vėlesnio purvo, kas irgi privalumas - pvz. lyginant su stabdžių valikliu, kuris valo tepalus gal kiek geriau, bet nepalieka riebalų sluoksnio (dėl akivaizdžių priežasčių).

Dar WD-40 neblogai valo visokių bjaurių klijų liekanas, kurios lieka nulupus lipnią juostą ar etiketes.

Žodžiu, pagal funkciją, aš jį beveik visada garaže naudoju arba valymui, arba kartais surūdijusių varžtų atleidimui (nors tam irgi yra geresnių priemonių) - ir beveik niekada sutepimui.
Lionginas
senbuvis

2025-01-28 19:23

Vilius wrote:
2025-01-28 18:31
Lionginas wrote:
Jo sudėtyje yra skiediklio, jis atskiedžia kitus tepalus.
Skiediklis yra bet kas, kas skiedžia. Vanduo irgi gali būti tam tikrų medžiagų skiediklis, dažų pvz.

Tepalai yra hidrofobiški ir sunkiai su kuo nors maišosi, bet su kitais tepalais jie maišosi lengvai, todėl taip juos lengva atskiesti.
Lionginas
senbuvis

2025-01-28 19:36

Geriau tu man patark, kuo nuvalyti prikepusius smegenų likučius nuo kapoto nesugadinant dažų dangos.
Vilius
emeritas

2025-01-28 19:40

Lionginas wrote:
2025-01-28 19:23
Tepalai yra hidrofobiški ir sunkiai su kuo nors maišosi, bet su kitais tepalais jie maišosi lengvai, todėl taip juos lengva atskiesti.
Nemanau, kad šiuolaikinės chemijos kūrinius taip lengva apibendrinti kaip "tepalus".. Tikrai nežinau, kas būtų, jei bandytum seną tepalą nuvalyti ten kokiu ličio ar silikono purškalu (nelabai ir noriu sužinoti, jei atvirai) - kažkaip abejoju, kad rezultate kas nors ten atsiskiestų ir nusivalytų. Greičiau priešingai - paskui reikėtų dar daugiau WD40, kad išvalytum visą tą košę.

Be to, aš čia kalbu labiau ne apie pavadinimus ir klasifikacijas. Aš sakau, kad aš WD40 praktikoje naudoju beveik vien kaip bjaurių tepaluotų detalių valiklį, ir beveik niekada sutepimui. Pastaroji rolė dažnai tenka arba tirštam "Solidolo" stiliaus tepalui, arba kažkuriam iš naujoviškų purškalų (nors tik apgraibom žinau, kuo jie skiriasi vieni nuo kitų).
Lionginas
senbuvis

2025-01-28 19:49

Vilius wrote:
2025-01-28 19:40
Be to, aš čia kalbu labiau ne apie pavadinimus ir klasifikacijas. Aš sakau, kad aš WD40 praktikoje naudoju beveik vien kaip bjaurių tepaluotų detalių valiklį, ir beveik niekada sutepimui. Pastaroji rolė dažnai tenka arba tirštam "Solidolo" stiliaus tepalui, arba kažkuriam iš naujoviškų purškalų (nors tik apgraibom žinau, kuo jie skiriasi vieni nuo kitų).
Kiekvienam reikalui po tepalą. WD40 yra tepalas, tiesiog labai nepatvarus, ir lubrikacijos efektas greitai išnyksta. Todėl visiškai netinka ilgalaikiam sutepimui. Bet trumpam sutepa labai gerai. Tepant ilgam, bus problemų, nes jis pritraukia visokį chlamą ir viskas pradeda strigti dar labiau. Įsitikinau praktiškai.
Svetimas
senbuvis

2025-01-29 12:23

Lionginas wrote:
2025-01-28 19:49
Tepant ilgam, bus problemų, nes jis pritraukia visokį chlamą ir viskas pradeda strigti dar labiau. Įsitikinau praktiškai.
Pavyzdžiui?
Lionginas wrote:
2025-01-28 19:36
Geriau tu man patark, kuo nuvalyti prikepusius smegenų likučius nuo kapoto nesugadinant dažų dangos.
Vabzdžiai ar trololo?
Vilius
emeritas

2025-01-29 13:39

Svetimas wrote:
2025-01-29 12:23
Pavyzdžiui?
Aš irgi norėjau klausti, kokioje situacijoje WD-40 gali būti naudingas kaip tepalas (lyginant su kitais purškiamais tepalais, pvz silikonu).. Bet dabar jau turėsiu palaukti, kol tu išvalysi Liongino smegenų likučius iš šios temos :)

O pridžiūvusius vabalus geriausiai nuima šlapias šiltas skuduras - tiesiog uždedi jį kelioms minutėms, kol trofėjai gerai išmirksta, ir tada nuvalai su normaliomis priemonėmis. Gal padėtų ir WD-40, bet aš jo stengiuosi nepurkšti ant gražiai nudažytų mašinos ar motociklo paviršių, nes prisibijau jame esančio skiediklio - nežinau, gal čia tik mano prietaras.
Vilius
emeritas

2025-01-31 12:22

Tai va, vakar buvo tarpas tarp lietaus, tai padariau moto-sezono atidarymą. Pagrinde todėl, kad reikėjo išbandyti naujai pakeistą grandinę ir žvaigždes. Viskas gerai, kniedės laikosi, gal tik reikės truputį labiau įtempti.

Pats keitimo procesas užtruko gerokai ilgiau, nei planavau - bet taip dažnai nutinka, kai darau darbą pirmą kartą. Daug viso reikia išmokti ir išbandyti.

Pagrindinė problema buvo atsukti priekinės žvaigždės veržlę - net neturėjau reikiamos galvutės atsukti tai 32 mm bestijai. Ir paskui neužteko rankenos ilgio, tai teko ją prailginti su užuolaidų karnizų vamzdžiais, kas yra laiko patikrintas būdas netekti dantų ir akių. Nu bet galiausiai susidorojau sėkmingai.

Iš pamokų tai gal verta paminėjimo tokia: kai internetiniai patarėjai sako "grandinę galima užfiksuoti va taip užkišant atsuktuvą" - tai geriau to nedaryti su mylimiausiu ir dažniausiai naudojamu pirmo dydžio phillips atsuktuvu, nes sulinko vargšas nelygioje kovoje. Ir pigus kinietiškas grandinių kniedijimo įrankis pasirodė esąs vienkartinis :)
Vilius
emeritas

2025-04-18 14:12

Čia pas mus matyt neleidžia statyti reklaminių stendų prie kelių, nes nesimato tų grandiozinių meno kūrinių, kuriais papuoštos autostradų pašonės kitose šalyse. Bet kartais pati valdžia pakabina savo socialines reklamos. Dažniausiai tai būna žanro klasika - kaip "nevairuok išgėręs" ar "laikykis saugaus greičio" (čia ir toliau mano vertimai nėra pažodiniai). Bet kartais pasitaiko ir įdomesnių - pavyzdžiui neseniai kabojo plakatas su ryškia rodykle nukreipta į kelio pusę ir užrašu "sutelk dėmesį į kelią".. Kas yra kiek ironiška, nes toje vietoje pats ženklas ir buvo ryškiausia distrakcija.

Žodžiu, vakar važiuodamas tuo keliu pamačiau naują socialinę reklamą. Joje pavaizduotas motociklo šalmas su užrašu "Tėtukas už vairo", ir įspėjimas saugotis motociklų. Tas kažkiek pradžiugino, nes bene pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius pamačiau socialinę reklamą, kurios paskirtis buvo apsaugoti mane.. Nors šiaip nesakyčiau, kad aš jausčiau poreikį tokiai globai, nes vietiniai vairuotojai bendrai paėmus atrodo gana atidūs ir disciplinuoti, ir tikrai motociklų neskriaudžia.
Svetimas
senbuvis

2025-04-21 18:42

Vilius wrote:
2025-04-18 14:12
Žodžiu, vakar važiuodamas tuo keliu pamačiau naują socialinę reklamą. Joje pavaizduotas motociklo šalmas su užrašu "Tėtukas už vairo", ir įspėjimas saugotis motociklų. Tas kažkiek pradžiugino, nes bene pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius pamačiau socialinę reklamą, kurios paskirtis buvo apsaugoti mane..
Nesupratau iš tavo aprašymo tos socialinės reklamos ir kas tave pradžiugino.
Vilius
emeritas

2025-04-22 09:11

Svetimas wrote:
2025-04-21 18:42
Nesupratau iš tavo aprašymo tos socialinės reklamos ir kas tave pradžiugino.
Ten įspėjimas autostrados vairuotojams, kad būtų atidesni motociklams.

Tai aš - kaip vienas iš tų tėtukų su šalmu - pasijutau pamatytas ir paglobotas. Ne tai, kad man labai reikia beveidžių biurokratų globos, ar kad turiu kažkokių iliuzijų dėl socialinės reklamos efektyvumo.. Nu bet vis tiek maloni smulkmena, dėl kurios lengvai šyptelėjau pravažiuodamas pro šalį.
Lionginas
senbuvis

2025-04-24 10:02

Vilius wrote:
2025-04-22 09:11
Ten įspėjimas autostrados vairuotojams, kad būtų atidesni motociklams.

Tai aš - kaip vienas iš tų tėtukų su šalmu - pasijutau pamatytas ir paglobotas. Ne tai, kad man labai reikia beveidžių biurokratų globos, ar kad turiu kažkokių iliuzijų dėl socialinės reklamos efektyvumo.. Nu bet vis tiek maloni smulkmena, dėl kurios lengvai šyptelėjau pravažiuodamas pro šalį.
Valdžia rūpinosi moterimis, ir feminizmas tapo bene keiksmažodžiu, valdžia rūpinosi imigrantais, ir jų niekas nebenori priimti, dabar valdžia rūpinasi tavimi... Sveikinu?
Vilius
emeritas

2025-04-24 16:48

Lionginas wrote:
2025-04-24 10:02
Valdžia rūpinosi moterimis, ir feminizmas tapo bene keiksmažodžiu, valdžia rūpinosi imigrantais, ir jų niekas nebenori priimti, dabar valdžia rūpinasi tavimi... Sveikinu?
Taip, biurokratų globa dažnai priveda prie dar daugiau naujų suvaržymų, apribojimų, popierizmo ir išlaidų.. Ko man tikrai nereikia.

Beje, Europa jau ir taip turi bene sudėtingiausią motociklų teisių sistemą pasaulyje - turim AM, A1, A2 ir A kategorijas. Kai tuo tarpu daugumoje kitų šalių yra tiesiog viena motociklų kategorija, arba iš viso tik viena teisių rūšis lengvosioms mašinoms ir motociklams.
Seianus
senbuvis

2025-04-24 21:58

Vilius wrote:
Beje, Europa jau ir taip turi bene sudėtingiausią motociklų teisių sistemą pasaulyje - turim AM, A1, A2 ir A kategorijas. Kai tuo tarpu daugumoje kitų šalių yra tiesiog viena motociklų kategorija, arba iš viso tik viena teisių rūšis lengvosioms mašinoms ir motociklams.
O koks mirtingumas motociklų avarijose daugumoje kitų šalių? JAV kiek žinau maždaug dvigubas, lyginant su EU. Pažangiose mažos biurokratijos valstijose, kur neprivaloma nė šalmo dėvėti, turbūt ir daugiau, nei dvigubas. Su Tailandu gal net nelyginsime.

Kadangi autoavarijos daugumoje šalių apskritai yra viena pagrindinių mirties priežasčių, manau čia būtent ta vieta, kur apribojimų reikia, ir akivaizdu, kad rimtesnių, nei esami.
Lionginas
senbuvis

2025-04-25 06:39

Vilius wrote:
Taip, biurokratų globa dažnai priveda prie dar daugiau naujų suvaržymų, apribojimų, popierizmo ir išlaidų.. Ko man tikrai nereikia.
Suprantu, bet gyvybė svarbiausia. Kadaise saugos diržų dėvėjimas irgi buvo ne fasonas. Maždaug, ne valstybės reikalas, norėsiu ir mirsiu. Bet atsargumas gėdos nedaro. Va kvailai numirti dėl kvailo saugos diržo nedėvėjimo yra gana gėdinga, mano nuomone. O numirti dėl to, kad tavęs net nepastebėjo kelyje, tai išvis patetiška. Turbūt labiau patetiška, nei ta valstybės globa. Ar nesutinki?
Vilius wrote:
Pradėkime nuo to, kad Europa nėra "šalis", ir vairavimo teisių sistema joje yra daugelio šalių bendro darbo ir susitarimų rezultatas. Iki tol kiekviena šalis turėjo vis kitokius vairavimo teisių standartus, reikalavimus jas gauti, galiojimo laiką, dokumentus. Nebuvo labai paprasta tiesiog imti ir važiuoti iš vienos šalies į kitą, ypač turint kažką kita, nei labiausiai paplitusią B kategoriją ar jos analogą. Ispanijos policija, pvz., nelabai suprasdavo, kas būdavo parašyta LR išduotame vairuotojo teisių dokumente, tai reikėdavo rūpintis vertimu ir panašiai.

Ir štai dabar turime vieningą sistemą. Galbūt kažkas tau ten ir atrodo per daug sudėtinga, bet reikia suprasti, kad valstybių daug, ir teko atsižvelgti į visų pageidavimus. Tai gal taip ir atsirado viena kita perteklinė (tavo nuomone) kategorija. Bet keliaujantiems iš vienos valstybės į kitą sistema tapo ženkliai, ženkliai, ženkliai, ženkliai paprastesnė.

Gal dabar tau visa tai ir atrodo savaime suprantama, bet tik todėl, kad greitai pripratai prie gero. Mano nuomone, šita bendra vairavimo teisių sistema yra super dalykas ir vienas iš pavyzdžių, kodėl Europa yra gėris.
Vilius
emeritas

2025-04-25 22:09

Ech ta politika.. Net garaže nuo jos, žmogau, nepasislėpsi :|
Post Reply