Tepaluotos rankos
Dar prie to paties. Koks reliatyvus dalykas yra motociklų galia. Mano žirgelis turi 500ccm dviejų cilindrų variklį - kas Europoje yra kiek žemiau vidutinio motociklo.. O Kambodžoje mačiau, kad su 150ccm vieno cilindro varikliais (čia kalbam apie vidutinės žoliapjovės svorio kategoriją) tampo turistų prisodintas priekabėles 
Man atrodo, jog su šituo savo komentaru tu tik bendrai pastiprini ekologinį argumentą. Tai, ką sakai, tik liudija kiek santykinai turtingai ir patogiai vidutiniai gyventojų sluoksniai vakaruose ar pan. gyvena. Džiaugtis tuo reikėtų ir daryti išvadas, o ne verkti, kaip kai kur lietuviškuose internetuose. Neva kaip iš paprasto Lietuvos ar pan. žmogaus nedvasingi kapitalistai lupikauja didelėmis kainomis energetikoje ar pan.Vilius wrote: ↑2025-11-14 09:34Kartais galvoju, kad kai šiais laikais vakariečiai iš naujo atranda (elektrinius) dviračius ir visokius paspirtukus - jie įsivaizduoja, kad tame yra kažkas naujo, ir kad jie tai daro dėl ekologinių motyvų, ir panašiai. Bet iš tiesų dviračiai ir maži motociklai miestuose nėra jokia naujiena - trečio pasaulio šalyse tai yra įprasta transporto priemonė jauniems ar šiaip nepasiturintiems žmonėms..
Tą santykinę gerovę liudija ir įvairūs apytiksliai skaičiai, jog JAV ekologinis pėdsakas yra ~5-6 Žemės planetos, o Danijos - ~3 planetos.
Neva transporto sritis globaliai sunaudoja apie 45-50% naftos produktų. Kelio ("asfalto") transporto priemonės sunaudoja apie 70-80% kuro visoje transporto srityje.
Mano mintis yra ne apie ekologiją. Jei vakariečiai pasirinks trečio pasaulio šalių gyvenimo būdą, tai galiausiai jie ir patys taps tokiais.
Pamenu, dar ne taip seniai visi su lengvu pasibaisėjimu žiūrėdavo, kaip koks Indijos kaimietis veža visą šeimyną ant motociklo - o dabar kai kurie mano kaimynai daro praktiškai tą patį, tik ne motociklu, o elektriniu dviračiu su būdele..
O tu kartais kažkur nepainioji priežasties su pasekme? Pamenu skaičiau tam tikrą info labiau apie JAV gyvenančių žmonių gyvenimo būdo pokyčius. Gal žmonės kaip tik prisitaiko prie tam tikrų ekonominių realijų pagal naujai per laiką kažkurioje šalyje nusistovėjusius vidutinius vartojimo įpročius? Pvz., kalbant net apie tokias keistenybes, kad neva JAV įvairiems savo namų tvarkymo ar ruošos darbams šiais laikais žmonės vidutiniškai dažniau ir daugau laiko skiria, nei prieš keliasdešimt metų (nors dabar gal tai ir kiek paprasčiau daryti). Neva dabar JAV vienam vidutiniam žmogui įpirkti nekilnojamąjį turtą arba išlaikyti savo šeimas be antrųjų pusių dalyvavimo darbo rinkoje yra kiek sudėtingiau su normalia įprasta realia vidutine perkamaja galia ir pan. Kartu dabar yra didesnis poreikis namų ūkiams turėti daugiau transporto priemonių ir t.t.
Nepasitikiu tokiais anekdotiniais liudijimais rimtesnių išvadų apie kažkokias bendras pasaulines tendencijas darymui.
Skurdo priežastis (akivaizdžiai) yra pinigų neturėjimas. Bet su tuo dealinti galima dviem būdais - galima didinti produktyvumą daugiau arba gudriau dirbant, arba galima prie skurdo prisitaikyti mažinant vartojimo kiekybę ir kokybę. Tai mano kaimynai, katrie lietingais lapkričio rytais savo klykiančius* vaikus į mokyklas vežioja dviračiais su būdelėmis ar priekabomis - aiškiai renkasi tą antrą būdą.
Dievas mato, aš irgi klykčiau jų vietoje
.. Ir tarsi tas vaizdas nebūtų pats savaime pakankamai depresinis.. Vienas iš tų kaimynų turi prie pavardės ant pašto dėžutės užsirašęs kažkokį aristokratišką titulą. Plemba, tikrai norėčiau pamatyti, ką tas jo protėvis grafas ar ten koks baronas pasakytų, pamatęs tą rytinę agoniją.
O tai gali gal patikslinti, kodėl tavo manymu tie vaikai klykia, nes nelabai aišku iš tavo aprašymo. Tos dviračių būdelės ar priekabos be apsaugos nuo lietaus ar neapsaugo nuo šalčio? Tie vaikai "produktyvumo didinimo" ir "vartojimo mažinimo" konceptų ir pasirinkimo tarp jų greičiausiai dar nesupranta. Klykia dėl kažkokių kitų priežasčių. Pvz., gal tiems konkretiems vaikams apskritai nepatiko anksti keltis ar vykti į mokyklą.
Gal sakytų, kad eilinė tam tikra gyvenimiška situacija. Man atrodo, kad tu, kaip ir nemaža dalis "tradicionalizmui" prijaučiančių žmonių, kai kada per daug interpretuoji dalykus per tam tikras formalias "roles", kaip kažkas neva turėtų kažką teisingai tik vienu būdu daryti ar neturėtų kažko daryti. Pabandyk žiūrėti į dalykus kaip koks "kultūrologas" tyrinėtojas arba pritaikyk "ateivio metodą".
Prašyčiau jausti daugiau pagarbos lapkričio rytams Šiaurės jūros regione..
Tėvai tikrai supranta, ir renkasi trečio pasaulio sprendimus. Nu arba tiksliau - tuos sprendimus priima žaliasmegeniai valdžioje, o tie vargšai žmonės tik klusniai juos įgyvendina.
Nu tai žiūriu. Tie žmonės objektyviai nehumaniškai ir pavojingai elgiasi su savo vaikais. Jų protėviai - jei jie iš tiesų buvo stereotipiniai didikai, kaip aš juos įsivaizduoju - turbūt geriau elgėsi su savo arkliais ir šunimis.
Pasitikslinau. Kažkodėl man vaidenosi, kad ženkliai piečiau veiksmas vyko.
Tu liudininkas, tai tu žymiai daugiau turi informacijos apie situaciją. Bjaurokos tokios situacijos. Ir liūdniausia, kad netrūksta tėvų, kurie neretai savo problemas nepelnytai perkelia ir savo vaikams.
Prieš kelias dienas prie parduotuvės prie manęs buvo tvarkingai apsirengęs žmogus priėjęs ir pinigų maistui prašė.
Stereotipiniai senovės didikai be abejo geriau elgėsi su savo arkliais ir šunimis, nei baudžiauninkais ar jų vaikais
Nesakiau, kad jie buvo idealūs
Anyway, gal be reikalo čia tuos didikus įvėliau.. Tiesiog šiandieninės realybės kontekste tie jų titulai pasirodė liūdnai ironiški.
Tikrai maniau, kad jau turiu pilną kolekciją tepalų, kiek tik gali prireikti namų meistreliui - ale ne. Pasirodo, neturėjau maistui saugaus silikono. Tai dabar įsigijau, ir senas kavos aparatas nebegirgžda. Vandens filtro dangtis irgi slankiojasi lengvai, kaip naujas. Gyveni, žmogus, ir mokaisi 
Pamiršau, kad Vilniuje kai kur kiemuose periodiškai išvažiuoja ir garsiai burzgia žolę pjaunančios vidaus degimo variklių pagrindu veikiančios žoliapjovės ar traktoriukai/trandalietai. Dalis juos vairuojančių turbūt net ir kokią profesinę ligą turi įsitaisę dėl jų nuolat skleidžiamo didelio triukšmo.
Tikrai iš savo pusės sakau kategorišką "ne" šitoms triukšmo pabaisoms, jei yra mažiau triukšmingų alternatyvų.