Kaip supratau, daugeliui atrodo, jog AŠ čia specialiai "stumiu" kažkokį projektą, kad aš noriu ĮTIKINT jus bet kokia kaina. Mano tikslas buvo čia paprasčiausiai padiskutuot, pasidalyt mintimis, pasiūlyt alternatyvą dabartinei tvarkai. Ištekliais paremta ekonomika, mano nuomone, yra daug geresnis variantas negu dabartinė. Bet aš jokiu būdu nemanau, kad ji TOBULA ir geriausia iš visų bei aš nenoriu, kad kas nors taip manytų. Nesiekiu prievarta pakeist jūsų įsitikinimų. Kaip sakoma, jei nori ką nors suprast, negali būt iškart priešiškai nusistatęs
Atsakymas Rated:
Rated wrote:Daugiau žmonių rūpinsis savo sveikata, nerūkys, negers
Eik nachui.Pykina kai žmonės neturėdami žalio supratimo šneka kas kaip bus, pasikeisk būsimąjį laiką tariamąja nuosaka su sąlygų sąrašu.
Aš asmeniškai nesu prieš tave nusiteikęs. Bet jau kai pradedamas vartot toks žodynas, tai pasijaučiu kaip šnekąs su budulių gauja

Jeigu tave labai piktina, kad viską parašiau būsimuoju laiku, tebūnie. Nes bendravimo kultūros - jokios...
Žodžiu dar sykį put your money where your mouth is.Jokio tikslo planuoti kas bus už tūkstančio ar kelių, metų, kai tuo metu atomais, kurie kažkada sudarė tavo kūną, sisios katinas ant medžio.Žiūrėk šiandien, žiūrėk ką šiandien galima padaryti visuomenei patobulinti, žiūrėk ką tu gali padaryti.
Kaip supratau, nori, kad liktų pinigai, tad gali sau prisitaikyt tą frazę.
Aš ir darau, ką galiu. Atėjau į jūsų forumą kultūringai pasidalyt mintimis, apie tai, kokia gali būti alternatyva. O tu atvirai spjauni į veidą.
Būtent, žmonės žiūri tik į šiandien, o ne į rytoj. Šiuolaikinė ekonomika skatina gaminti greit susidėvinčius daiktus, turim kalnus šiukšlių, ką jau kalbėt apie vandenų, dirvožemio ir oro užterštumą. O nusikalstamumas, karai, badas? Mes
jau turim technologijas ir galimybes užtikrint badaujantiems ir skurstantiems žmonėms jų pamatinių poreikių patenkinimą, bet neturim pinigų. Taigi, tik kosmetiniai patobulinimai daug naudos neduos.
Jeigu norėsi diskusiją pratęsti mandagiai, visada prašom.
Atsakymas Abejokliui:
Veneros projekto propaganda prieš rinką neabejotinai yra ideologijos pavyzdys.
Kuris ideologas tau įteigė, kad Venera neturi idelogijos?
O kas tau įteigė naujovių baimę? Ir čia ne propaganda, o parodymas, koks pasaulis
gali būti. Nebūtinai toks turi būti.
Atsakymas Viliui:
Jūsų projektą irgi kuria geranoriški (neapsivertė liežuvis rašyti "išmintingi" ), bet kas garantuoja, kad ateityje jo įgyvendinti nesiims tie patys bukapročiai?
Aš nekuriu šito projekto. Jo įkūrėjas - Žakas Fresko, industrinis inžinierius, išradėjas, mokslinių laboratorijų buvęs direktorius, surenkamų aliuminio namų kūrėjas, dirbęs lėktuvų gamyboje. Dabar jam 96 metai. Pasižiūrėkit šitą 1976 metų interviu ir pamatysit, kaip jis pralenkė laiką savo idėjomis:
http://www.youtube.com/watch?v=lBIdk-fgCeQ
Kas garantuoja, kad dabar valdžioje ne bukapročiai?

Taigi, reikia gerai suprasti Veneros projektą, prieš jį įgyvendinant.
Na gerai, tarkime nusprendėte nekovoti, ir radote būdą apsieiti be to resurso. Abejoklis pamatęs jūsų silpnumą nuspręs pasiimti ką nors iš jūsų, ir vėlgi nesibodės pamojuoti ginklais. Ką dabar daryti? Išlikti pacifistais ir pražūti, ar vis tik kovoti?
Būtų palaipsniui tobulinama gamyba ir užtikrinamas gėrybių perteklius. Visi žmonės turės laisvą priėjimą prie tų gėrybių, tad kam mosuot ginklais?
Dabar žmonės mano, kad žudymas - išeitis. Deja. O pinigai ir materialinės gėrybės tik paskatina tokį mąstymą. Tad nemanote, kad reikia mokyklose mokyti ieškoti kompromiso?
Deja istorija parodė, kad žmonės linkę kartas nuo karto pasibadyti peiliais, ir netgi pasišaudyti kalašnikovais bei pasimėtyti bombomis. Aš nesakau, kad tai yra gerai, bet taip jau yra. Jūs tuo tarpu renkatės stipriai užsimerkti ir nematyti realybės.
Aš renkuosi skatinti žmonių švietimą, laisvamaniškumą, skleisti naujas idėjas, tuo pačiu ir idėjas apie ištekliais paremtą ekonomiką, skatinti kompromisų ieškojimą, sugyvenimą. Taigi. O kokius jūs siūlote sprendimus išvengti karų ir smurto: negi išlaikyti esamą mąstymą?
Jūs pats kątik pademonstravote, kad jūsų kilnus tikslas taip pat reikalauja gana radikalaus žmonių perauklėjimo. Ir jūsų projektas ansčiau ar vėliau taip pat susidurs su žmonėmis, kurie nenorės būti perauklėti, ir esant galimybei netgi priešinsis (pavyzdžiui aš ). Ką darysite tuomet?
Klausykit: čia
ne joks perauklėjimas besąlygiškai mylėti, gerbti ir kovoti už Veneros projektą bei nesipriešinti. Paprasčiausiai skatinimas ieškoti sprendimų problemoms, kurios šiandien beveik nesprendžiamos. Jums
nereikia nei keliaklūpsčiauti, besąlygiškai priimti, nekritikuoti ištekliais paremtos ekonomikos. Niekas to nesiekia, tuo labiau imdamiesi prievartos.
O jūs ir toliau norit terorizmo, nusikalstamumo, bado, aplinkos teršimo? Gal pinigų, jei esate įtakingas ir turtingas... Bet turbūt žinote, kad tokie žmonės priešinosi ir vergijos panaikinimui, lygioms juodaodžių ir baltaodžių teisėms, lygioms moterų teisėms, socialinėms garantijoms 19 a., darbo laiko sumažinimui... Visada bus tokių besipriešinančių naujovėms, bet jie gauna pinigus/galią/kitokią naudą
kitų sąskaita.
Jei dirsteltumėte į normaliojo skirstinio kreivę, taptų akivaizdu, kad santykinai žiūrint dauguma žmonių visada bus vidutinių arba mažesnių protinių gebėjimų. Tai yra paprastas matematinis faktas. Taigi, masės visada bus tamsios lyginant su protingesniąja mažuma. Dabar jei kalbėsime apie vidurkį - jis akivaizdžiai slenkasi didesnio išsilavinimo link. Vidutinis planetos gyventojas dabar yra nepalyginamai geriau išsilavinęs, nei tarkim prieš 100 metų.
Čia yra truputį duomenų, jei įdomu:
http://hdr.undp.org/en/data/trends/
Taip. Sutinku, kad visada bus protiniuose gebėjimuose gabesni ir silpnesni. Čia nieko nepakeisi. Bet ar tos "tamsios masės" turi būti tamsios? Kitaip sakant, ar tipinis Kazys turi būti ir toliau tokio pačio, dar vos ne iš baudžiavos laikų išlikusio mąstymo? Ar tipinis pilietis turi ir toliau nemokėti atskirti faktų ir nuomonės? Ar jis ir toliau turi nerišliai dėstyti mintis? Be abejo, vidurkis kyla, vis daugiau žmonių geba gauti išsilavinimą. Bet kokia jo kokybė? Pasižiūrėkit į mūsų mokyklas - suvaro kaip gyvulius į tvartą, ir niekam neįdomu mokinio nuomonė. Piktybinių mokinių net neatskiria nuo mokytis norinčių. Neišmeta iš mokyklos, nes praras mokinio krepšelį - dalį finansavimo. Ir toliau galima vardyt ir vardyt. Ką jau kalbėti apie patį mokymą - mokomos kalbos, tikslieji mokslai. Bet visiškai nemokoma bendrauti, suprasti, išklausyti, ieškoti kompromiso. Susimušums dviem mokiniams daugelis sakytų: "gi čia normalu tokio amžiaus muštis...". Tai kur čia
mąstymo ugdymas?
Nepasikeitė lyginant su kuo? Pabandykite kokį istorijos vadovėlį pavartyti. Ten aprašytas tikrai ne vienas gana kardinalus visuomenės struktūros pasikeitimas vien per pastaruosius kelis šimtmečius.
Aš turėjau omeny valdymą ir visokiausias institucijas. Pasižiūrėkit į politines partijas: dešinieji, kairieji, centristai. Jau nuo Prancūzijos revoliucijos tas pats Š. Daugelis užsimena, kad skirstymas į kairiuosius ir dešiniuosius yra painus ir pats sau prieštaraujantis. Šiuo atveju, politinis spektras tapo tik priedanga siekti savo interesų vadovaujantis faktais nepagrįstomis nuomonėmis: "man Petro išvaizda nepatinka, tai einu į kitą partiją". Juk matote, pvz., Lietuvoje, partijos beveik nesiskiria. Ir apskritai, politikai nė velnio neišmano technikos, vadovaujasi išankstiniais įsitikinimais.
Ir kas gi blogo su jais? [pinigais]
Peržiūrėjote filmą? Nuoroda pirmam pranešime. Tada gal suprasite.
Jeigu vis tiek nesupratote... Pasižiūrėkit į ne maisto gaminių kokybę - nepatvarūs, neekologiški, teršiantys aplinką, dažnai duplikuojami. Kvailai konkurencijai švaistomi ištekliai ir laikas. Pvz., Kinijoje pigi darbo jėga, todėl ten prekės gaminamos ir plukdomos tūkstančius kilometrų į kitas šalis. Čia ekonomiška? Fabrikai bankrutuoja, nepardavę savo produkcijos. Skatinamas betikslis vartojimas per visus galus. Ištekliais paremtoje ekonomikoje prekės, pvz., stalo indai visiems žmonėms būtų gaminami vos keliuose stambiuose aukščiausio lygio fabrikuose. Nebūtų jokio išteklių švaistymo kopijuojant prekes, ar konkurencijos su kitais fabrikais.
Badaujančius žmones pamaitint niekada neturim pinigų, bet turim technologijas ir galimybes.
Seniau žmonės, būdami laukiniais ir medžiodami, užmušę kokį gyvulį, galėjo pramaitinti gentį. Tapę sėsliais žemdirbiais, jau gal visą miestelį. Po pramonės perversmo, buvo galima aprūpinti ir visą kraštą ar net šalį. Dabar technologijos dar labiau išvystytos, galime panaudoti atsinaujinančius išteklius, perdirbamas medžiagas, kompiuterius, ir gėrybėmis aprūpinti
visus žmones.
Jeigu Jonas nori būtent taip leisti savo laisvą laiką, kas jūs toks esate, kad jam uždraustumėte?
Man dėl to galvos neskauda, bet jeigu viena dieną neapsikentęs eina daužyti langų, plėšti parduotuvių ar žudyti, tai jau ne kas. Jūs kalbėjote apie techninį progresą, bet ne jis kelia pavojų, pavojų kelia primityviai mąstantys bukagalviai, kurie naujausias technologijas pasiruošę panaudot senais išbandytais problemų "sprendimo" būdais - naikindami. Jeigu Jonas turi naujas technologijas, tai nereiškia, kad jis civilizuotas.
Ginklai taip pat padeda atgrasyti kitus nuo puolimo.
Žinote II p.k. metais numestas atomines bombas ant Japonijos? Dabar jų pasaulyje ne trys, o 15 tūkstančių. Tai koks čia atgrasymas, jeigu bet koks durnelis iš Š. Korėjos ar Irano vienu mygtuko paspaudimu gali naikinti jam nepatinkančius "amerikonus" ar bet ką kitą? Jeigu jūs pats užmerkiate akis prieš tokį ginklavimąsi, tai ko siekiate? Susinaikinimo?
Bet jūs siūlote ne tik užsimerkti, bet ir išsigalvoti kažkokią pasakų šalį, kur galbūt kada nors bus geriau. Eskapizmas par excellence.
Veneros projektas siūlo ne pasakų šalį, o
konkrečią alternatyvą. Ne pluoštą idėjų, bet ir techninius sprendimus (pvz., kaip apsirūpinti maistu, energija, koks bus transportas ir kt.) O jūs ką siūlote? Užmerkti akis ginklavimuisi, nusikalstamumui, karams, badui? Jei ne, tai koks jūsų sprendimas?
Kuris svajotojas ir išradėjęs nebūdamas kapitalistu įsteigė ir efektyviai valdė avialinijas, automobilių gamyklą, TV stotį?
Kad funkcionuotų automobilių gamykla, jai nebūtini bankininkai. Kad nuvažiuotum pas Abejoklį į svečius, jums nebūtini pinigai.
Būtini ištekliai. Štai kodėl siūlau ištekliais, o ne bevertėmis popieriaus skiautėmis paremtą ekonomiką.